Scrisoare deschisa catre sportivul Adrian Raduta si staff-ul sau de campanie.

sigla frmEste regretabil ca un sportiv de talia lui Adrian Raduta trimite comunicate de presa nereale si rauvoitore cunoscand realitatea. Desi a participat la Adunarea Generala a FRM din 8 martie 2014 se pare ca sportivul nu intelege organizarea si functionarea FRM. Federatia Romana de Motociclism este o asociatie privata a motocluburilor romanesti care functioneaza conform legilor din Romania, o asociatie in care decizia apartine majoritatii membrilor ei.

Dorim sa subliniem cateva aspecte care sa ajute la intelegerea acestei scrisori.

Fara sprijin FRM nici un sportiv roman nu poate participa la competitii internationale conform reglementarilor Federatie Internationale de Motociclism. Pentru ca un sportiv sa poata participa la competitii internationale el trebuie sa beneficieze de logistica si autorizarea federatiei de care apartine.

Campionatul Est European este un campionat organizat pe baza unui contract intre federatiile nationale ale tarilor balcanice care participa in mod egal logistic si financiar la realizarea lui. In acest contract este al treilea sezon consecutiv din care s-a eliminat asigurarea cazarii sportivilor de catre federatiile organizatoare ramanand doar obligatia asigurarii a doua camere de cazare pentru conducerea federatiilor nationale. In acest sens precizam  ca in afara sprijinului logistic FRM a pus la dispozitia sportivului Adrian Raduta si aceste doua camere pentru a-i usura participarea la CEE 2014.

Selectia sportivilor pentru lotul national se face pe baza unui regulament impus de MTS. Pe baza acestui regulament se pot selecta sportivii si se pot face calcule pentru un eventual  sprijin. Selectia se face numai pe baza rezultatelor obtinute de sportivi in Campionatul National din anul precedent. Campionat in care sportivul Adrian Raduta nu a mai participat de foarte multi ani acuzand calitatea circuitelor. Acest motiv nu a impiedicat sportivi ca Tompa Robert, Cabal George, Stoichescu Mihai,  formati pe aceste circuite, sa se afirme in plan international in competitiile altor tari, in competitii europene si mondiale.

Sportivul Adrian Raduta se declara Campion Privat. Motociclismul este un sport individual iar titlurile pe care le castiga nu fac din sportivi Campioni de Stat sau Campioni Privati ci doar Campioni.

Conform Hotararii Adunarii Generale a FRM din 8 martie 2014, hotarare aprobata cu 61 de voturi pentru din totalul de 65, sportivii loturilor nationale nu mai sunt finantati pentru participarea la competitii. Prin aceasta decizie s-a urmarit eliminarea finantarii rezultatelor mediocre dar in contrapartida, din dorinta de a stimula performanta, Adunarea Generala a aprobat premierea la sfarsitul anului a podiumurilor balcanice, europene si mondiale tuturor sportivilor care realizeaza podiumurile mentionate, indiferent daca acestia fac parte sau nu din loturile nationale.

Preluarea organizarii CNIR MX de catre organizatorii Motocross Cup, care este o cupa la fel de privata ca toate celelalte cupe organizate in Romania, nu s-a putut realiza deoarece aceasta propunere a ramas la nivel de intentie, solicitantii nu au explicat nici pana acum modul in care doresc sa puna in practica acest lucru cu respectarea prevederilor regulamentare.

Din grija afisata de sportivul Adrian Raduta si staff-ul sau de campanie pentru motocrosul romanesc am constatat ca fac doar doua lucruri: boicoteaza etapele de Campionat National al Romaniei la Motocros si scot circuitul de la Ciolpani din circuitul etapelor nationale de ani de zile.