Cronica Campionatului Mondial de Enduro 2024 Etapa III – Bacau 10-12.05.2024

0001 C43A0615Clubul X-Cape Bacau a organizat etapa a III-a a Campionatului Mondial de Enduro 2024. EnduroGP-ul românesc s-a desfășurat la Bacău între 10 și 12 Mai. Secretariatul General, parcul închis și paddock-urile concurenților sunt toate la Centrul de Afaceri și Expoziții “Mircea Cancicov” din Bacău, tot aici fiind amenajat și traseul prologului de vineri: Akrapovic Super Test.

Au concurat clasele:
- FIM Enduro World Championship E1 (până în 250 cc 2t sau 4t), E2 (între 255 și 450cc 4t),  și E3 (peste 255cc 2t sau peste 455cc 4t);
- FIM Junior Enduro World Championship J1 și J2;
- FIM Youth Enduro World Championship;
- FIM Enduro Open World Cup, cu 3 clase; 2 Stroke, 4 Stroke și Senior.

0001 C43A0035Cine nu a văzut un mondial de Enduro a avut ce pierde. Am avut parte la Bacău de trei zile de vis pentru orice iubitor al motorsportului. Felicitări organizatorilor pentru eforturile enorme depuse în ultimele luni și mulțumim sportivilor care au concurat pentru spectacolul fantastic oferit pe cele patru trasee cu probe speciale! Felicitări Emanuel Gyenes – Mani și Pavel Olaru pentru prestația voastră! Ionuț Ceasar (Clubul X-Cape Bacău), a fost artizanul acestei etape mondiale, etapă care a purtat organizatorii de la agonie la extaz. În final, concursul a avut din partea tuturor reacții pozitive, existând deja intenții clare din partea reprezentanților Federației Internaționale de Motociclism (FIM si FIM Europe), pentru revenirea pe frumoasele trasee amenajate la Bacău. Clubul X-Cape a adus la mondialul de la Bacău cea mai bună echipă medicală posibilă și un spațiu de desfășurare generos și bine amenajat. Membrii Clubul X-Cape merită din plin laudele noastre, la fel și voluntarii care au sprijinit buna desfășurare a evenimentului!
0001 C43A0521După primele două etape din Campionatul Mondial de Enduro 2024 era egalitate perfectă între Josep Garcia și Steve Holcombe (campionul en-titre). Etapa românească urma astfel să decidă noul lider al clasamentului general la clasa E1. Prima zi de concurs a fost câștigată spre surpriza tuturor de către italianul VERONA Andrea (pilot uzină GASGAS la clasa E2). 0001 571A4830Pe locul doi a sosit spaniolul de la KTM Factory Racing, Josep Garcia, iar pe trei campionul en-titre Steve Holcombe (Honda Racing).
Ziua de duminică urma să fie astfel decisivă și din acest punct de vedere a ținut toți iubitorii de Enduro cu sufletul la gură până la ultimele teste. Josep Garcia a început ziua în forță și a preluat conducerea după primul Cross Test cu două secunde în fața britanicului Brad Freeman. Spaniolul a păstrat conducerea, dar la finalul primelor 3 ture avea în continuare doar două secunde avans, de această dată în fața britanicul Steve Holcombe și alte câteva față de italianul VERONA Andrea (câștigătorul al clasei E2). Garcia a menținut un ritm infernal și în ultimele 3 teste pe măsură ce Steve a 0001 571A4093început să piardă din ce în ce mai multe secunde. Câștigător al EnduroGP Bacău este astfel pilotul de uzină al KTM, spaniolul Josep Garcia, acesta devenind și noul lider al clasamentului general al Campionatului Mondial după primele trei etape.
571A4532Josep Garcia (KTM): „Sunt foarte fericit să câștig astăzi. Această victorie pune un mare zâmbet pe fața mea cu siguranță. Am avut o singură căzătură, dar am fost toți la limită tot timpul și astfel este normal. Cu această victorie de la Bacău trec la conducerea Campionatului Mondial de Enduro și voi lupta să îmi păstrez această poziție.”
Acerbis Cross TestMaxxis Enduro Test și Polisport Extreme Test au fost toate în imediata apropiere a Centrului de Afaceri din Bacău (10 km), astfel încât spectatorii au putut să parcurgă cu ușurință distanțele dintre diferitele probe speciale.
Max Ahlin s-a impus la clasa Junior, clasă care a avut un podium integral suedez.
571A4764Emanuel Gyenes a concurat la clasa Open, aici existând două subclase diferite dedicate motocicletelor în 2 timpi și 4 timpi. Mani a terminat pe locul 4 în clasamentul general Open și pe locul doi între sportivii cu motociclete în 4 timpi. Pavel Olaru a reușit calificarea tot la clasa Open, pentru el participarea la acest mondial reprezentând cu siguranță cel mai înalt nivel posibil de competiție în care a luat startul.
Rezultatele complete ale EnduroGP Bacău 2024 sunt disponibile aici.