Cronica Romanian Hard Enduro Training Camp – Fundata 25-28.04.2021

0001 C43A0230Federatia Romana de Motociclism in parteneriat cu Federatia Internationala de Motociclism au organizat intre 25 si 28 Aprilie 2022 cantonamentul lotului national de Hard Enduro al României. Programul intensiv de pregătire a avut loc la complexul sportiv Cheile Grădiștei, în localitatea Fundata din județul Brașov.

Instructorii Romanian Hard Enduro Training Camp 2022 au fost Alfredo Gomez și Sandra Gomez. Sportivii români s-au împărțit în două grupe distincte, băieți și fete, fiecare având programul diferit și instructor propriu.

01 IMG_1397Am avut parte de zile frumoase și de o atmosferă efervescentă specifică sportului de performanță. Alfredo Gomez a pus mult accentul pe disponibilitatea lui totală de a răspunde oricăror întrebări și a încurajat sportivii să o facă ori de câte ori simt nevoia. Traseul ales de către gazda noastră, Alex Gârbacea, fostul sportiv FRM al anului 2013, a fost unul care a îmbinat urcările dificile, traseele forestiere și obstacolele specifice prologului. Din acest punct de vedere merită remarcată loația aleasă pentru acest cantonament, Cheile Grădiștei din Fundata fiind locul perfect pentru cantonamentul motocicliștilor.

05 C43A0687Instructorii au predat în prima zi a cantonamentului cursuri de tehnica prologului, setare a motocicletei de concurs și pregătirea fizică a sportivilor înainte de cursă. După prânz, sportivii au plecat alături de Alfredo și Sandra Gomez pe un traseu forestier de aproximativ 15 km. Seara, după cină, instructorii Mediurg au predat un curs de prim ajutor dedicat situațiilor în care motocicliștii se accidentează și au nevoie de imobilizarea membrelor, oprirea sângerării și poziționarea corectă a sportivului în așteptarea echipajului medical.

0001 IMG_1633A doua zi a fost dedicată tehnicilor de urcare a pantelor abrupte, seminariile de seara fiind prezentate de doamna Nicoleta Olariu pe teme precum mediu și anti-doping. Specialiștii Mediurg au făcut demonstrații de acordare de prim ajutor în caz de stare inconștiență a motociclistului, respectiv resuscitare și scoaterea în siguranță a căștii. La final, instructorii Mediurg au oferit participanților o diplomă de absolvire a cursului de prim ajutor, aceștia insistând pe importanța participării tuturor sportivilor și în general a noastră a tuturor la un astfel de curs.

În ultima zi de cantonament, Sandra Gomez a făcut o demonstrație practică de setare a suspensiilor motocicletei. Apoi, fiecare grupă de cursanți a mers la sala de forță pentru un curs de pregătire fizică a sportivilor de Hard Enduro. Alfredo Gomez a insistat pe exercițiile de echilibru, prezentând sportivilor inclusiv propria lui rutină săptămânală a exercițiilor fizice de dinainte și de după cursă.

C43A1922De la Cantonament, instructorii și marea majoritate a sportivilor au plecat direct către prima etapă națională din sezonul competițional 2022: Hard Enduro Arsenal, care se  desfăâșoară și în acest an în localitatea Costești din județul Hunedoara. Aici, aceștia vor avea astfel șansa de a pune în practică imediat cele învățate.

Felicitări tuturor celor implicați în acest frumos proiect de creștere a performanței lotului național de Hard Enduro al României!