4 zile pana la debutul Red Bull Romaniacs 2016

 

RBR_2016_Poster ro A2+5 mm bleed●  Cea mai dura zi din istoria raliului;

●  Cine va intrerupe dominatia britanica?

  ”Enduro for Romania” strangem fonduri pentru sectia neonatologie a Spitaliului Judetean Sibiu

 Pe 12 iulie la Sibiu, cu deja traditionalul Prolog din centrul orasului, se va da startul editiei din 2016 a celui mai dur raliu hard enduro din lume. Urmeaza apoi patru zile in munti care le vor aminti concurentilor, de la toate cele cinci clase, de ce Red Bull Romaniacs are reputatia unei curse in care simplu fapt ca ajungi la finis trebuie privit ca o victorie.

La clasa Gold, cea cu traseul cel mai dificil, si acolo unde sunt portiuni pe care este greu sa le parcurgi chiar si la pas, se inregistreaza o prezenta record. Aproape 50 de rideri au decis sa isi testeze limitele si sa infrunte una dintre cele mai dure zile din istoria hard-enduroului. Este vorba de joi, 14 iulie, cand frecventa sectiunilor dure va fi una care ii va stoarce de energie.

Pana sa ajunga in off-road riderii au de trecut peste show-ul urban. Calificarile pentru Prolog incep la ora 08:30 dimineata, iar primii 35 de rideri de la clasele Bronze, Silver si Gold vor concura in finalele de la ora 17:00. Traseul de pe Bulevardul Coposu din Sibiu este iarasi o opera de arta neconventionala schitata de Andy Fazekas si echipa sa, iar riderii clasei Gold vor intra prima data in contact cu el luni, 11 iulie (ora 13:00), cand vor avea o scurta sesiune de ”recunoastere”.

Cine va intrerupe dominatia britanica?

Jonny Walker si Graham Jarvis sunt iarasi favoriti la castigarea titlului, insa spaniolul Alfredo Gomez are sanse sa intrerupa dominatia britanica. Din 2011 incoace doar Jarvis si Walker au castigat, iar daca mai socotim si victoria lui Jarvis din 2008, atunci este clar ca britanicii au cucerit Red Bull Romaniacs. Cei doi rideri din arhipelag au in total sase victorii din 12 posibile. Intr-un clasament al natiunilor, Franta se afla pe locul doi cu patru titluri.

Daca Gomez va obtine titlul anul acesta, noul coechipier al lui Jonny Walker de la KTM, va deveni primul spaniol care castiga cel mai dificil raliu hard enduro din lume.

Riderii romani

14 enduristi din Romania au decis sa isi masoare fortele cu riderii veniti din alte 45 de tari (anul acesta sunt prezenti concurenti de pe toate cele sase continente locuite). Zsolt Varga si Ervin Kovacs vor concura la clasa Gold. Daca Zsolt este un debutant la aceasta categorie, cel mai bun rezultat al sau fiind locul 11 la Silver in 2014, Ervin Kovacs a terminat deja raliul la clasa Pro (fosta denumire a clasei Gold), iar in 2012 a izbutit chiar sa ajunga la finis cu al saptelea timp.

Emanuel Gyenes ramane singurul rider din lume care a concurat si a terminat toate editiile desfasurate pana in prezent. Satmareanul are inclusiv doua victorii la clasa Expert, podium la Silver si finisuri la Pro. Din pacate, pentru ca se focuseaza pe rally-raid fiind o prezenta constanta in Dakar unde a si castigat raliul de doua ori la Maraton, nu mai are timp sa se antreneze pentru duritatea traseelor de la Gold. Sportul a evoluat atat de mult in ultimii ani datorita migrarii catre enduro extrem a pilotilor din trial, incat acum nu poti participa la Gold daca nu iti dezvolti abilitati de trial.

Romeo Dunca, un endurist cu podium la clasa Expert a Red Bull Romaniacs, revine anul acesta si a decis sa ii arate fiului sau, Dan, ce inseamna cel mai dur raliu hard enduro din lume. Dupa Cristi, Dan este al doilea fiu al lui Romeo care vine sa traiasca aceasta aventura extrema. Pentru ca Dan se afla la prima participare, Romeo a decis sa concureze alaturi de fiul sau la clasa Bronze.

Printre riderii romani care vor concura in acest an ii mai gasim pe: Marcel Butuza (podium in Dakar 2012 clasa Maraton), Alexandru Dumitrescu, Radu Sardarescu, Razvan Avramescu, Laszlo Szigyarto, Cristian Ionescu, Stefan Dobrescu, Flavius Bot si Catalin Pavel.Actiune din timpul Prologului 2015

”Enduro for Romania”

La editia din acest an a Red Bull Romaniacs, in cadrul proiectului „Enduro for Romania” se organizeaza un targ de echipament si suveniruri din lumea enduroului extrem. Fondurile stranse vor fi donate Spitalului Judetean Sibiu, sectiilor de neonatologie si prematuri, pentru achizitionarea unor aparate de screening (pulsoximetre) pentru detectarea precoce a malformatiilor congenitale de cord.

„Malformatiile congenitale cardiace sunt cele mai frecvente anomalii congenitale detectate la varsta de nou-nascut, avand o incidenta de 6-9 la 1.000 de nou-nascuti vii. Dintre acestea 17% sunt malformatii congenitale cardiace care evolueaza cu cianoza, putand fi detectate cu usurinta prin examen clinic. Nu toate malformatiile congenitale cardiace prezinta simptomatologie (cianoza evidenta clinic sau sufluri cardiace) in perioada neonatala, iar scurtarea duratei de spitalizare dupa nastere in ultimii ani scade rata detectarii acestor anomalii cardiace, crescand riscul depistarii tardive, atunci cand se instaleaza insuficienta cardiaca si scad considerabil sansele de supravietuire.

Majoritatea cazurilor de malformatii congenitale cardiace critice pot fi depistate prin examen clinic si pulsoximetrie, confirmate prin ecocardiografie si pot beneficia de tratament provizoriu cu prostaglandina E pana la internarea intr-un serviciu de chirurgie cardiovasculara invederea corectiei chirurgicale paliative sau corective.” – Livia Ognean, Medic Primar Neonatologie

Cum te poti alatura cauzei:

Venind la Prologul Red Bull Romaniacs si achizitionand ce iti place de la targul ”Enduro for Romania”. Poti gasi echipament second-hand de care ai nevoie, suveniruri Red Bull Romaniacs, echipament si obiecte semnate de vedetele din hard enduro. Daca nu gasesti ceva pe placul tau, atunci poti dona ce suma consideri.
Targul ”Enduro for Romania” il gasesti in zona de acces catre Prolog, cum mergi din directia hotelului Ramada si ajungi langa riders paddock.