CNIR Motocros Etapa a treia la Zarnesti – 25 Iulie 2015

Campionatul National de Motocros s-a reintors la Zarnesti  pentru a doua oara in acest sezon, sambata 25 iulie. Dupa o pauza consistenta de doua luni, pilotii erau dornici de curse pe traseul de la poalele muntilor, la adapost de canicula din restul tarii. Cei 50 de piloti prezenti inscrisi la toate clasele de concurs s-au luptat pentru punctele puse in joc si, asa cum aveam sa constatam, nu toti au iesit cu bine.

Concursul a inceput cu lasa Quad unde Alexandru Tudor, dotat cu un motor nou Yamaha, a avut o sarcina usoara pentru ocuparea primei pozitii, el fiind singurul curajos de a se incrie in concurs. Practic, pentru tanarul buzoian cursa de motocross a reprezentat mai mult un antrenament de acomodare cu noul material de concurs, pentru cursa de a doua zi unde avea sa participe alaturi de multi ati concurenti la campionatul de endurocros.

IMG_0797

 

A urmat clasa mult mai numeroasa de la Amatori+Veterani unde 22 de piloti au oferit un spectacol frumos. Evident, cel mai asteptat duel s-a petrecut iarasi la varf intre doi piloti din clase diferite: Gagyi Peter (veterani, Tg Mures) si Vlad Rosu (amatori, Lugoj). Ambele manse au avut un start identic, cu Gagyi in prima pozitie si Rosu in urmarie de aproape. Totusi, finalul avea sa fie complet diferit pentru cei doi. In prima mansa pilotul din Lugoj a reusit o manevra imbatabila intr-un viraj, reusind nu doar sa-i blocheze avansarea lui Peter ci chiar sa-l dezechilibreze si sa-i anuleze orice sansa de a-l mai prinde. Fair-play, veteranul avea sa recunoasca dupa mansa ca blockpass-ul nu este interzis insa el nu l-ar fi utilizat.

In mansa a doua soarta avea sa fie cruda cu Vlad Rosu. Plecat iarasi in urmarirea lui Gagyi Peter, pe sectiunea de valuri isi pierde echilibrul si cade. Urmarea: fractura cu deplasare si probabil al doilea campionat la rand pierdut din cauza accidentarilor. Conincidenta sau nu, in aceeasi zi un mare campion Jefrey Herlings cadea si datorita fracturii de sold pierde campionatul mondial MX2 pentru al doilea an consecutiv. Capul sus Vlad, se intampla si la case mai mari! La cei 19 ani inca mai este mult timp sa te incununezi campion.

In urma lor, ceilalti piloti nu au fost implicati in evenimente deosebite insa trebuie notat evolutia peste asteptari a pilotului local Benga Bogdan.

Podiumul final a avut urmatoarea configuratie:

Amatori: 1. Visoiu Marcel (Campina), 2. Benga Bogdan (Zarnesti), 3. Gerczuj Nandor (Miercurea Ciuc).

Veterani: 1. Gagyi Peter (Tg Mures), 2. Giampiero Borghetti (Lugoj), 3. Enceanu Alexandru (Brasov)

Urmatoarii intrati in cursa au fost pilotii claselor 65cc+85cc. Aici am notat prezenta pilotului Andrei Poponut care de la transferul la clubul Top Cross TCS nu mai participase in campionatul national intern. Pe langa pilotul muresean, o alta prezenta neasteptata, cea a pilotului slovac  Szasz Oliver, urma sa ii ingreuneze sarcina Iasminei Stan, care se anunta castigatoare beneficiind de suportul prietenilor si familiei pe traseul de casa.

Desfasurarea evenimentelor  a fost una de natura nedorita. Plecat primul de la start Andrei a rulat doar cateva ture pana sa sufere o cazatura urata. Fiind singurul care sarea dificila trambulina de dupa sosire nefericitul muresean a aterizat foarte rau suferind o comotie si o taietura sub ochiul stang. A fost trimis la spital pentru investigatii insa vestile sunt bune. Andrei deja se gandeste sa revina la antrenemantele programate joi.

Podiumurile cursei au fost dominate de prezenta feminina din intrecerea interna si au avut urmatoarea forma:

85cc: 1. Stan Iasmina, 2. Bancila Stefania, 3. Szasz Oliver

65cc: 1. Cojanu Aida, 2. Koppany Eros, 3. Marinescu Cristian

IMG_0804

Cei mai mici dintre pilotii inscrisi au urmat la grila. Mai numeroasa ca oricand clasa de 50cc a ajuns sa fie o atractie atat pentru concurenti cat si pentru public. Ravnind la un viitor in motocros sau fie macar numai dezvlotarea superioara a reflexelor pentru viata ce li se asterne in fata, parintii si micii piloti se pregatesc de cursa. Da, aici nu doar pilotii alearga pe traseu sau pe langa el. Este o placere si un exemplu in acelasi timp sa vezi cu cata pasiune si dragoste parintii ii indruma pe cei mici in cursa. La aceasta cursa podiumul ar trebui sa reprezinte doar o formalitate caci toate treptele au acelasi nivel, locul 1, atat pentru copii cat si pentru parinti. Mult succes tuturor: Niculescu David, Szabo Neamtu Alexandru, Bartha Milan, Chiujdea Ioan (locul 1), Cojanu Maya, Niculescu Darius (locul 2), Pridon Theodor, Pascota Ionel (locul 3), Teodorescu Razvan. IMG_0807

Ultima clasa intrata in concurs a fost cea rezervata clasei mari: MX1+Mx2. Marele absent George Cabal, pilotul roman sinonim cu Zarnestiul s-a retras intr-o cariera de business insa in urma sa a renascut un altul, semn ca motocrosul romanesc are mereu surprize. Vorbim aici de Balasz Istvan un nume ce se ragasea la start cu ani in urma insa iata ca isi regaseste “a doua tinerete” in motocros. El, alaturi de lugojeanul Mihai Stoichescu au facut spectacol prin duelul oferit.

IMG_0808

Desi la clasa inferioara, Istvan pe o Yamaha 250cc 2004, a reusit sa il invinga in mansa intai de o maniera categorica pe mult mai bine dotatul Mihai Stoichescu (Honda 450cc 2015). Desi startul a apartinut lugojeanului, Istvan a revenit si a trecut fara mari probleme de oponentul sau. Totusi nu acelasi lucru s-a petrecut in mansa a doua cand Mihai Stoichescu a agatat grila la start si s-a vazut ultimul insa avand in vedere busculada din primul viraj a reusit sa speculeze si sa ii  ocoleasca pe majoritatea pilotilor plecand in urmarirea lui Alin Gradinaru. Ordinea nu s-a pastrat pentru mult timp pentru ca Istvan a revenit dar nu suficient pentru a-l invinge inca o data pe Mihai.

 

Cu toate acestea sentimentul general a fost aceea a unui pilot lugojean care din ce in ce mai greu isi regaseste forma de odinioara si pare ca oricand se iveaste un adversar gata sa il invinga.

La finalul cursei podiumul claselor mari a fost urmatorul:

MX1: 1. Mihai Stoichescu (Lugoj), 2. Cojanu Ionut (Zarnesti), 3. Strechioiu Sebastian (Campina);

MX2: 1. Balasz Istvan, 2. Filip Andrei

MX2 Junior: 1. Gradinaru Alexandru, 2. Iosif Petru, 3. Pop Denis

Puteti accesa toate rezultatele aici: http://www.frm.ro/category/motocros/rezultate-motocros/

Urmeaza iarasi o luna de pauza dupa care intrecerea isi continua cursul in luna septemprie cu etapa a patra programata pe 12.09. tot la Zarnesti. Va asteptam!