Cronica Red Bull Romaniacs 2017 – 25-29 Iulie

IMG_9479Red Bull Romaniacs 2017 a fost organizat in acest an in perioada 25-29 iulie 2017 la Sibiu de catre Moto-Clubul Hai la Miscare Sibiu sub egida Federației Române de Motociclism.

Au participat 472 de piloti din 49 de țări, inclusiv din Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, SUA sau Africa de Sud. Aceasta a XIV-a editie s-a incheiat cu rezultate deosebit de bune pentru piloții români. Sergiu Grecu a câștigat locul 1 la Clasa Bronze iar Emanuel Gyenes pe locul 2 la Silver (marcând totodată un record de participare cu succes la toate edițiile Romaniacs). Tot la Silver a terminat pe 6 Alexandru Dumitrescu de la CSU Știința București, iar pe 11 Cristian Paul Harpa – Moto Club Haita Deva.

IMG_3225La Clasa Gold, alături de cei mai buni piloți din lume Norbert Levente Józsa de la Masterbike Cluj a terminat pe 12, iar Varga Zsolt de la CSU Știința București pe 17. Aceștia au concurat alături de Graham Jarvis, Alfredo Gomez, Wade Young, Jonny Walker, Billy Bolt, Travis Teasdale, Paul Bolton sau David Knight. Cel din urmă, care a participat pentru prima dată la competiția noastră, remarca într-un interviu acordat FRM că nu se aștepta că RBR să fie chiar atât de solicitant si intens, ba chiar uneori de-a dreptul periculos. Cu atât mai mare meritului veteranului Graham Jarvis (Husqvarna TE300), care a câștigat pentru a VI-a oară Romaniacs-ul, profitând și de abandonurile lui Gomez, Young și Walker. Pe locul doi a terminat Mario Roman (Sherco 300) iar pe trei Paul Bolton la ghidonul unui KTM EXC300.  Top 5-ul a fost completat de Manuel Lettenbichler si Travis Teasdale.

La Clasa Bronze pe locul 6 a terminat Lucian Neaga, de la Velox Enduro Racing, care a mai fost în trecut si pe podiumul RBR (2013), alături de Dani Oțil (la Clasa Expert Team). Pe 18, tot la clasa Bronze, a terminat Ionut Anghelus de la Jitsu Zărnești.

IMG_3773Prologul organizat in centrul Sibiului a fost câștigat de spaniolul Alfredo Gomez, după o zi în care a existat și o scurta repriza de ploaie care a făcut traseul aproape infernal pentru clasa Iron.

Cea mai dură zi de off-road a fost Ziua 3, aceasta îmbinând distanțe foarte lungi, cu urcări imposibile și coborâri atât de abrupte încât au scos din concurs câțiva favoriți de la Gold (Jonny Walker şi David Knight). A fost ziua în care Jarvis a luat o opțiune clară pentru câștigarea Romaniacsului, acesta impunându-se trei zile la rând.

Brazilianul Bruno Crivilin a fost surpriza ediției, acesta impunându-se la clasa Silver pe un KTM EXC300CC, urmat de Mani tot pe KTM si de Dylan Yearbury pe o motocicletă Husqvarna.

La clasa Iron s-a impus israelianul Guy Nursella, urmat de sud-coreeanul Namki Lee și de britanicul Julian Rigby. Ca în fiecare an au existat mulți piloți britanici, anul acesta înregistrând însă un record: 96 din cei 472 de sportivi au fost din Regatul Unit. La clasa Iron sportivii români înscriși au terminat RBR2017 pe 17, Cătălin Pavel Jitsu Zărnești și respectiv 18, Flavius Bogdan Bot de la Persistent Enduro Team Bihor.

IMG_4269Ultima zi de concurs a fost mult mai rapidă, finalul de la Gușterița adunând ca în fiecare an foarte mulți spectatori și multă tensiune pentru piloții aflați în fața peretelui aproape imposibil de urcat până sus și mai ales fără ajutor. Regele Carpaților, Jarvis, a fost de altfel primul și printre singurii care a reușit această performanță, acesta fiind îndelung aplaudat de sibieni. Fotografiile ultimei zile pot fi vizionate aici.

La RBR2017 au luat startul și 10 concurente, dintre acestea patru ajungând la final. Kirsten Landman din Africa de Sud a terminat la clasa Silver pe locul 47 din 112 sportivi inscrisi la aceasta clasa.

La finalul competiției Graham Jarvis (locul 1 clasa Gold, Marea Britanie), declara pentru Red Bull: “Nu imi vine sa cred, am castigat pentru a sasea oara, este mai mult decat am visat vreodata. In fiecare an traseul devine din ce in ce mai greu si toti maresc ritmul. Este o experienta incredibila. Sunt fericit ca am ajuns la finis. In ultima zi chiar m-am chinuit, nu ma deranjeaza sa recunosc ca la 42 de ani devine mai dficil sa stai patru zile la rand pe motocicleta.  De-a lungul celor patru zile treci printr-o serie de stari si sunt atat de obosit incat nu vreau decat sa stau si sa ma relaxez.”

Rezultatele complete RBR2017 sunt disponibile aici.

Felicitări tuturor sportivilor români care au luat parte la această frumoasă competiție!