Cronica Red Bull Romaniacs 2021 – CM Hard Enduro Et.IV – Sibiu 27-21.07.2021

C43A0603 butiu logoFelicitari tuturor sportivilor romani care au luat startul in aceasta editie speciala a Red Bull Romaniacs! Din acest an, cel mai dur concurs de hard enduro al lumii este parte a nou creatului Campionat Mondial de Hard Enduro. Red Bull Romaniacs a ajuns la cea de a XVIII-a editie, o editie desfasurata sub egida FIM si FRM la care au luat startul peste 460 de sportivii de pe toate continentele lumii.

01 C43A7343Vertical Madness Reloaded a fost un real succes organizatoric și sportiv, aceasta editie fiind castigata pentru a III-a oara la rand de germanul Manuel Lettenbichler. Dacă după prima zi de concurs, veteranul Graham Jarvis părea că a luat o opțiune serioasă pentru victorie, o accidentare a genunchiului în ziua maraton la scos definitiv din cursa. Din pacate Jarvis va avea nevoie de o interventie chirurgicală și astfel Campionatul Mondial de Hard Enduro 2021 pare compromis pentru el. Sperăm că Regele Carpaților va avea parte de o recuperare rapidă și că ne vom reîntâlni în 2022!

0001 C43A3479Concursul a fost organizat și în acest an de clubul Hai la Mișcare Sibiu și a avut la fel ca anul trecut cinci clase: Gold, Silver, Bronze, Iron și Atom. România a fost reprezentată în Campionatul Mondial (clasa Gold), de către  Jozsa Norbert Levente (#23 – Masterbike Cluj), Nicolae Vasiu (#42 – Black Riders Sibiu), și #12 Claudiu Bozeșan. Norbi a fost foarte aproape de obținerea primului său punct în Campionatul Mondial, în ultima zi de concurs ajungând însă la final cu panâ și fiind nevoit să se mulțumească cu locul 16. Nu este însă deloc puțin lucru, având în vedere că la această ediție au venit absolut toți cei mai buni sportivi ai lumii la această disciplină. Felicitări!

02 IMG_5355La clasa Silver a alergat cu numărul #102 Emanuel Gyenes, în final Mani terminând pe locul 13. Acesta reușește astfel să își pâstreze recordul absolut, singurul sportiv care a luat startul la toate edițiile Red Bull Romaniacs și mai ales singurul care le-a încheiat pe toate. Sportivul nostru a avut un parcurs bun în ciuda lipsei antrenamentelor specifice acestei discipline. Cu un an în urmă acesta și-a fracturat piciorul și nici până în acest moment nu a reușit o recuperare totală. Mani a recunoscut că simte lipsa unor etape din Campionatul Național de Hard Enduro, etape care l-ar fi ajutat să facă față mai bine efortului susținut din aceste zile toride. După etapa maraton din ziua II, Mani a început să meargă din ce în ce mai bine și ajunsese pe locul 5. Înainte de punctul de service al zilei a III-a de off-road acesta a făcut însă o greșeală, motocicleta a căzut într-o râpă și au fost necesare 20 de minute și alți 3 concurenți pentru a putea recupera KTM-ul. Felicitări pentru tot ceea ce faci Mani!

C43A1841 420 butiuBogdan Marin Stelian Butiu (#420), a fost supriza frumoasă a acestui concurs. Bobo este fost alergător de Motocros și Endurocross, având inclusiv etape naționale câștigate în trecut. În ultimii ani însă acesta renunțase la concursuri. Cu atât mai mare a fost surpriza când am văzut că pe zi ce trece acesta urcă constant în clasamentul general, pentru ca în ultima zi acesta să sosească pe locul doi, în spatele bielorusului Artem Kuncevich. Felicitări!

Iată în continuare interviurile acordate de piloții români:

BOBO - Redbull Romaniacs 2021 a fost cea mai grea cursa din toată cariera mea de motociclist!! După cum am spus în ultimul interviu mi-a lipsit mult antrenamentul și condiția fizica, dar cu toate acestea am încercat și am dat tot ce am putut ca sa obțin un rezultat cât se poate de bun!! Sincer, nu ma așteptăm sa rezist atât, dar acum tot ce pot spune este ca sunt foarte fericit pentru locul obținut!!! In viitor nu stiu inca ce am sa fac, dacă o sa am timp sa ma antrenez sau nu! A fost o experiența unica și deosebita, recomand tuturor sa încerce măcar o data in viața!!

03 C43A1730Harpa Paul Cristian #103- Haita Deva – Locul 10 la clasa Silver:

Ma bucur de rezultatul obținut, Pentru mine a fost a XI-a participare și am obținut locul 10 la clasa Silver. A fost ca de obicei o cursa foarte solicitanta și in același timp foarte frumoasa. Pe viitor intenționez sa particip la cât mai multe competiții din Campionatul Național.

001 C43A1988Claudiu Bozesan #12 – locul 31 la clasa Gold:

Sunt foarte bucuros ca am reușit sa termin. Este al IV-lea an la rând când particip la clasa Gold și singurul când am reușit sa termin complet acest concurs extraordinar de greu.Este un vis împlinit! Au fost 4 zile de Offroad incredibil de lungi,tehnice si solicitante. Pe buna dreptate este cel mai greu concurs de hard enduro din lume. Astept cu nerabdare editia de anul viitor, sper mai bine pregatit fizic si tehnic.Vreau sa le multumesc pentru sustinere familiei, sponsorilor, prietenilor si colegilor de enduro de la Sibiu si din tara. Felicitari Lui Martin Freinadametz si echipei sale Red Bull Romaniacs pentru aceasta cursa extraordinara. Sponsori: ProfiMotoshop FactoryGarage Enduro Riding Sibiu, BozesanConGroup.

001 C43A2194Grigoras Gabriel #434 – Locul 26 la clasa Bronze:

Traseele din ultimele zile au fost foarte solicitante, dar cumva echilibrate. Red Bull Romaniacs este o competitie dura si spectaculoasa, o adevarata provocare, iar eu sunt bucuros ca am participat inca o data.

Rienk Tuinstra #9 la clasa Gold:

Din păcate pentru mine concursul s-a încheiat în ziua 2. Am suferit un accident în primii km ai primei zile, un motor a căzut peste umărul meu și mi a fost destul de greu să termin traseul. Ziua a doua am luat startul cu dureri destul de 0001 C43A6493mari și multe analgezice dar la jumătatea cursei am decis să mă retrag, nu reușeam să controlez motorul și riscam să mă accidentez mai tare. Regret că am avut așa ghinion, anul acesta a fost un traseu și o vreme perfecta. Am avut și susținere cu service-ul din partea Profi Moto Shop și pe această cale doresc sa le mulțumesc. Mulțumesc și celor ce m-au susținut și sper ca anul viitor sa pot concura și să termin cursa.

Andrei Avram Mihai #386 clasa Bronze:

Din păcate m-am accidentat  la genunchi și am fost nevoit sa renunț, în rest cursa a fost incredibil de frumoasa. Cu siguranță în 2022 voi reveni, sper cu ceva mai mult noroc. Felicitari Red Bull Romniacs!!!

Rezultatele complete ale etapei a IV-a din Campionatul Mondial de Hard Enduro 2021: Red Bull Romaniacs pot fi consultate aici.