EnduroPanorama 2014.

 

340 de motociclisti din 12 tari s-au intalnit in acest weekend la Ghelari – Hunedoara. Prima etapa a Campionatului National de Hard Enduro a Romaniei organizata de Clubul Haita Deva a punctat si ca etapa in Cupa MACEC. Dificultatea deja cunoscuta a traseului a fost amplificata de apa ploilor care a transformat trecerile usoare prin albiile de rau in adevarate probe extreme. A plouat pana in preziua cursei, a plouat in timpul prologului de vineri si a plouat pe tot parcursul zilei de duminica.

La startul competitiei au fost prezente cateva nume cu rezonanta in lumea enduristilor. Andy Noakley si Philipp Scholz au incercat tot weekendul sa tina pasul cu cehul Martin Volny dar acesta a reusit sa isi mentina un avantaj linistitor in fata urmaritorilor. In batalia strainilor au reusit sa se implice si doi romani, Erwin Kovacs si Lucian Neaga care au incercat sa se implice in lupta pentru podium.

Competitia a inceput cu un prolog ce s-a desfasurat pe o distanta de aproximativ 30 de kilometri, prolog castigat de catre austriacul Philipp Scholz, care incepand din acest an este pilot oficial KTM. Prologul a fost urmarit de un public numeros care a impanzit toate dealurile din frumoasa regiune a padurenilor.

Ziua a doua a fost una foarte dificila pentru rideri, cu foarte multe treceri prin rau, cu urcari si coborari lungi printr-un noroi din ce in ce mai moale. Dificultatea traseului a dus la numeroase abandonuri. Deasemenea prognozatele inundatii si furtuni din zona au facut ca multi dintre piloti sa renunte la a treia zi din competitie cand la start s-au prezentat sub jumatate din totalul celor inscrisi.

Pilotii care au reusit sa ia startul si in cea de a treia zi au avut parte de un traseu scurtat din cauza conditiilor din teren insa nu se pot plange de simplitatea traseului. De la urcari pe pereti verticali in cariera de marmura si pana la treceri prin rau cu apa pana la saua motocicletei au avut parte de toate ingredientele unei zile de Hard Enduro.

Top 3 in clasamentul general la clasa A (pro) este urmatorul:

  1.  Martin Volny – Cehia
  2.  Philipp Scholz – Germania
  3. Andy Noakley – Anglia

Primul in topul romanilor la acest concurs a fost Ervin Kovacs urmat de Jozsa Norbert Leventer si de Zsolt Varga, toti trei de la BGS Motorsport.

Pentru pilotii din clasa B (hobby) concursul a fost cu atat mai greu cu cat multe din zone au fost comune cu cele ale pilotilor de la Pro iar noroiul a fost acelasi pentru toata lum

Top 3 in clasamentul general la clasa B (hobby)

  1. Nagy Peter – Ungaria
  2. Jacek Psiuk – Polonia
  3. Nicolae Daniel – Romania

Urmatoarea etapa de Hard Enduro CNIR are loc in perioada 24 – 25 mai la Lupeni.

Vezi galerie foto ziua 3 —> http://www.frm.ro/foto/?album=2&gallery=39

Vezi galerie foto ziua 1  —> http://www.frm.ro/foto/?album=2&gallery=38