Jonny Walker a devenit cel mai tânăr câștigător al Red Bull Romaniacs

 

Jarvis și Young pe podium

20h53min recordul parcurgerii celor aproximativ 600 de km

Jonny Walker are doar 23 de ani

Sâmbătă, 19 iulie, dealul Gușterița de lângă Sibiu a fost pentru a treia oară consecutiv punctul terminus al celui mai dificil raliu hard enduro din lume. Jonny Walker a condus raliul încă din prima zi de off-road și a izbutit să își păstreze poziția de lider chiar dacă ziua a doua a fost câștigată de Graham Jarvis. Regele Carpaților a predat tronul, cel puțin până în 2015, mult mai tânărului său adversar. Britanicul s-a clasat pe doi declarând la final că anul acesta raliul a avut o configurație care l-a avantajat mai mult pe Walker, care este mai bun pe secțiunile rapide. Jarvis a câștigat Red Bull Romaniacs de patru ori, iar trei din victorii au fost consecutive stabilind recordul raliului. Wade Young la a doua participare în raliu a izbutit să termine pe locul trei și a fost marea surpriză a acestei ediții. Sud-africanul în vârstă de doar 18 ani a apărut pe scena mondială a enduroului extrem doar în 2012 și a izbutit să impresioneze cu evoluția din Carpați, după ce s-a dovedit mult mai focusat comparativ cu Paul Bolton, ocupantul locului patru. Bolton, care a câștigat Prologul din centrul Sibiului, a fost cel mai rapid rider în ziua a patra, însă ghinioanele și greșelile din ziua a doua și a treia au fost cele care l-au îndepărtat de podium.  Pe cinci s-a clasat Andreas Lettenbichler, care în pofida problemelor cu un disc intravertebral a izbutit să termine raliul.

Dani Oțil și coechipierul său de la Do:More Team, Radu Călin s-au chinuit destul de mult în cea de a patra zi din munți, ploaia căzută în zona Șugag făcând și traseul de la clasa Silver foarte alunecos. Chiar și așa cei doi reușesc să se claseze pe podium la Silver Team, iar prezentatorul tv își adaugă în palmares cel de al treilea podium la Red Bull Romaniacs. Pentru Dani, care a izbutit prin prestația sa să stârnească interesul mediei internaționale de specialitate, acesta este al doilea podium consescutiv. Anul trecut, la fosta clasa Expert Team, s-a clasat pe doi avându-l coechipier pe Lucian Neaga. Rămâne de văzut dacă timpul îi va perimte să se antreneze pentru a încerca să termine cel mai dificil raliul hard enduro din lume și la clasa Silver Single.

Mani Gyenes, Emanuel Rogojan și Zsolt Varga au terminat toți trei în top 15 la Silver Single. Dacă anul trecut Mani izbutea o nouă clasare pe podium acum singurul rider care a participat și a terminat toate cele 11 ediții ale Red Bull Romaniacs a fost nevoit să se mulțumească doar cu ajungerea la finiș. Din pricina problemelor tehnice, Mani a pierdut zeci de minute în ziua a treia când s-a mers de la Voineasa la Petroșani, iar în ultima zi deși a fost rapid nu a mai putut recupera timpul pierdut.

Emanuel Rogojan și Zsolt Varga sunt debutanți la Red Bull Romaniacs și amândoi au izbutit să ajungă la finișm deși recunosc că mai au nevoie de mult antrenament. Zsolt, care are doar 17 ani, speră să poată concura din 2016 la clasa Gold.

Sorina Sandu alături de tatăl său Sorin Sandu s-a putut bucura de finișul de la Gușterița, iar fosta campionă de schi alpin a României a devenit femeia cu cele mai multe finișuri la Red Bull Romaniacs.

Romeo Dunca și Francois Vulliet au ajuns și ei la finiș. Echipa care în 2006 se clasa pe locul doi la Expert Team s-a decis să se reunească după ce au concurat câteva ediții cu alți parteneri. Mulțumiți de aventura avută anul acesta la clasa Bronze Team, Romeo și Francois, care sunt prieteni de peste 15 ani, au hotărât să tot revină la raliu până Martin Freinademetz– mastermind-ul evenimentului se va plictisi de ei.

Rezultate complete: http://www.redbullromaniacs.com/results/results-2014/