MX – Valea lui Mihai (BH).

Campionatul national de motocros si-a desfasurat prima etapa din noul sezon in localitatea bihoreana Valea lui Mihai, in weekendul 3-4 mai, sub organizarea clubului Transbuldex Racing. Distanta mare de parcurs pana la localitatea de frontiera amintita a reprezentat primul obstacol in calea sportivilor care doresc sa acumuleze cat mai multe puncte in campionat. Astfel nu a fost o surpriza cand pe lista de inscriere in concurs s-au regasit mai multi sportivi din tara vecina Ungaria, dar si doi sportivi din Ucraina. De altfel odata ajuns in zona telefonul mobil iti ureaza bun venit in reteaua mobila din Ungaria. Pentru cei ce nu cunosc, Valea lui Mihai este si un punct de eliberare a porumbeilor voiajori de curse lungi, deci este lesne de inteles de ce doar trei piloti din sudul tarii au facut o deplasare atat de lunga.

Totusi, traseul de aici reprezinta un unicat in Romania prin compozitia sa nisipoasa. Este cunoscut faptul ca pe traseele de nisip doar cei mai pregatiti si rezistenti fizic sportivi pot avea rezultate bune dar si  spectacolul este aparte pe o pista ce se schimba de la tur la tur.

Organizatorii au facut eforturi sa puna la dispozitia sportivilor cele mai bune conditii de concurs si putem spune ca eu reusit sa faca din localitatea lor un reper in motocrosul romanesc. An de an o etapa de motocros se desfasoara pe acest traseu spectaculos aducand satisfactie iubitorilor de motoare din zona, atat piloti cat si spectatori. In acest an toti cei prezenti au avut de infruntat o vreme capricioasa cu vant si frig, care in combinatie cu solul nisipos, au pus probleme de organizare suplimentare.

Asa cum era de asteptat luptele pe traseu s-au dus intre pilotii romani si cei veniti din Ungaria insa au fost si curse cu dueluri 100% romanesti.

Clasa MX Quad a rezervat o surpriza, una care explica intr-o mare masura dragostea locuitorilor din zona pentru curse. Un pilot in varsta de 69 de ani, Veizer Istvan, a luat startul alaturi de trei alti piloti experimentati, insa asa cum era de asteptat a punctat doar la capitolul dorinta si exemplu pentru cei tineri sa faca sport.

Duelul principal s-a dus intre Razvan Irimescu si Sebastian Bodea, in final iesind castigator primul, cu toate ca fiecare dintre ei si-au adjudecat cate un holeshot. Cursele motocicletelor pe patru roti au starnit interesul spectatorilor si satisfactia fotografilor in viraje.

Clasamentul final a fost: Razvan Irimescu, Sebastian Bodea, Avram Tahomir, Veizer Istvan

La clasa MX 50cc, micutul Patric Pascota a concurat cu Aida Cojanu. Concurenta din Zarnesti mult mai experimentata, participanta si in clasa MX65cc, nu a avut probleme in a se impune in fata pilotului timisorean aflat la primii pasi in motociclism. Ii uram mult success si sa ajunga cel putin la fel de sus ca si tatal sau.

Clasa MX65 a fost una dintre cele mai disputate. Prezenta unor piloti din Ungaria a ridicat nivelul concursului si al spectacolului. Numarul 38 de concurs Kovacs Adam a aratat cum trebuie sa pornesti pe lungul drum al performantei si care este stilul de pilotaj pe nisip. Si-a spulberat competitorii cu usurinta cu care executa whip-uri pe trambuline. S-au mai evidentiat Jakab Kristof si Popovici Marius, ambii foarte combativi si tehnici in ciuda traseului greu pentru motocicletele lor cu roti mici. In final podiumul a fost: Kovacs Adam, Jakab Kristof, Popovici Marius.

Cursa clasei 65cc a fost si ea dominata de un sportiv maghiar Kiss Mark care s-a impus lejer in fata romanului Andrei Poponut. Desi se evidentiase cu o saptamana mai devreme la o cursa privata Andrei nu a facut fata stilului agresiv si mult mai tehnic pe nisip a pilotului din tara vecina si s-a vazut nevoit sa accepte infrangerea.

Clasamentul final a fost: Kiss Mark, Poponut Andrei, Stan Iasmina, Stanescu Razvan, Bancila Stefania.

Clasa MX Amatori+Veterani a adus mai multa consistenta atat la grila de start cat si pe traseu. Mai multe dueluri s-au desfasurat intre piloti cu experienta precum Gagyi Peter, Alexandru Enceanu si amatori din ce in ce mai bine pregatiti precum Rakosy Alpad, Nandor Gercuj, Szilveszter Marton. Nu au lipsit pilotii locali foarte decisi sa lase o impresie buna pe pista: Gabor Ervin, Sziki Attila, Somogyi Imre.

Ca de obicei, atunci cand Gagyi Peter se afla intr-o cursa, pilotul muresean o si castiga. Chiar daca a avut ceva de munca in mansa a doua datorita unui start slab, experienta si-a spus cuvantul si a reusit sa castige atat la clasa sa cat si la general chiar daca replica din partea celor doi piloti ucrainieni a fost destul de puternica.

Clasament MX Veterani: Gagyi Peter, Skripnikov Oleg, Nagy Daniel, Stoaeanovici Mihaita, Alexandru Enceanu.

Clasament MX Amatori: Rakossy Alpar, Szilveszter Marton, Gercuj Nandor, Gabor Ervin, Sziki Attila, Somogyi Imre.

In final, cursa rezervata profesionistilor a adus asa cum era de asteptat spectacolul cel mai apreciat de public. Inca o data Mihai Stoichescu a facut show pentru public chiar daca a dus o lupta doar cu cronometrul antrenorului sau Liviu Jigmond, Gregoire Andre neavand replica la ritmul impus de lugojean. Mihai si-a mai trecut o victorie in palmares dar si un antrenament special, fizic, dus pe nisipul bihorean in perspectiva etapei urmatoare de la Copsa Mica unde se zvoneste ca George Cabal va veni sa isi refaca imaginea sifonata in Cupa Auto Rola de la Buzau din martie.

Un duel frumos s-a dus in mansa a doua intre Ionut Cojanu si Madalin Nedelcu. Pilotul campinean l-a urmarit pe Ionut multe ture insa o cazatura urata l-a afectat si nu a mai putut sa revina, parasind astfel podiumul desi in calificari a avut al doilea cel mai rapid timp pe tur dupa Mihai Stoichescu.

Premierea a fost facuta de liderii autoritatilor locale, care alaturi de organizatori, merita felicitati pentru efortul lor de a mentine motorsportul in Valea lui Mihai.

Urmatoarea etapa se va desfasura in weekendul urmator la Copsa Mica. Va asteptam!

Bogdan Diaconu, www.welovemx.ro

Vezi foto —> http://www.frm.ro/foto/?album=2&gallery=40