Paul Bolton a câștigat a doua oară consecutiv Prologul Red Bull Romaniacs

Britanicul Paul Bolton s-a impus în fața celor aproximativ 15.000 de spectatori care au asistat la Prologul celei de a 11-a ediții a Red Bull Romaniacs. Podiumul clasei Gold a fost completat de Graham Jarvis și Jonny Walker. Cel mai bine clasat rider român a fost Mani Gyenes, ocupantul locului trei de la Silver Single.

Bulevardul Coposu din centrul Sibiului a fost transformat și în acest an într-un traseu extrem compus din 21 de obstacole, pentru care au fost necesare, printre altele, 120 de tone de piatră și 130 de tone de lemn. Traseul, cu o lungime de 3 km, a inclus pe lângă un nou tip de wall ride, săritori și o pădure crescută chiar în mijlocul străzii, dar și deja famioasa ghilotină – un buștean mobil.

Ziua a început la 9:00 dimineața, când riderii de la Bronze Single au rulat pentru primele calificări. După ce 350 de rideri au evoluat în calificări s-au ales cei mai buni 35 de la fiecare clasă pentru a participa în finala de la Prolog. Riderii de la clasa Gold au avut nevoie de aproximativ 70 de secunde pentru a parcurge un tur, așa că în fața miilor de entuziaști au trecut în medie, în timpul finalei, de câte 10 ori. Până ca cei mai buni rideri din lume să intre în arenă, zecile de concurenți de la clasele Bronze și Silver au dovedit că trebuie să dorești să îți depășești într-adevăr limitele dacă ajungi să concurezi la Red Bull Romaniacs. Impresionant a fost să asistăm la evoluția remarcabilă a cehului David Cyprian, care la cei 16 ani a devenit cel mai tânăr rider care se impune la Prolog. David alături de tatăl său concurează la clasa Silver Team și sunt priviți ca marii favoriți. Dani Oțil, unul dintre concurenții români de la Silver Team, a fost forțat să abanoneze după numai un tur. I s-a rupt schimbătorul de viteze și riderul Do:More s-a retras în al doilea tur. Chiar dacă a avut probleme tehnice la Prolog, Dani și coechipierul său Călin Radu vor lua startul în prima zi de off-road.

La Silver Single cel mai rapid a fost neozeelandezul Greg Delautour, iar ultima poziție a podiumului a fost ocupată de Emanuel Gyenes.  Sătmăreanul a terminat ediția a 10-a raliului pe locul doi la Expert Single și speră la un podium și în 2014.

Din păcate Robert Szakacs, unul dintre românii care au debutat anul acesta la cel mai dificil raliu hard enduro din lume, s-a accidentat foarte rău la umărul drept și a fost nevoit să abandoneze. Robert a căzut foarte rău și deși s-a constatat că are doar o întindere la ligamentele de la umăr, riderul din Aiud nu va mai putea concura în zilele următoare.

 

La clasa Gold am văzut cum riderii și-au pus în aplicare strategia anunțată încă de dinainte să ajungă în România. Jonny Walker a dominat categoric prima jumătate a cursei, însă s-a văzut cum a mai redus din accelerație pentru a se lăsa depășit de Graham Jarvis. Riderul KTM își dorește să câștige anul acesta și este mult mai ușor să nu pornești primul în ziua unu de off-road. Deschizătorul de traseu va fi miercuri (16 iulie – prima zi în munți) Paul Bolton. Britanicul a concurat inteligent și a fost în permanență gata de atac. Cu agresivitate și abilități tehnice dezvoltate în trial și enduro, Bolts a făcut un adevărat show în centrul Sibiului, iar la final a declarat: ”Trebuia să câștig, aveam nevoie de bani!”.

Ghinioniștii zilei la clasa Gold au fost Cory Graffunder și Joar Resaland. Canadianul l-a înlocuit la Red Bull Romaniacs pe accidentatul Alfredo Gomez, iar după ritmul excelent avut în prima parte a finalei de la Prolog părea că îl vom vedea pe podium. Din pricina unei buji care a cedat motorul lui Graffunder nu a mai putut fi pornit, iar riderul a fost nevoit să se retragă de pe traseu. Chiar dacă este una dintre vedetele Campionatului American de Endurocross, Cory se adaptează la hard enduro, iar Red Bull Romaniacs este doar a doua cursă din cariera sa în care va concura după GPS.  Norvegianul Joar Resaland, după o evoluție bună în calificări, din pricina oboselii a băut din greșeală lichid de răcire în loc de apă. Riderul a ajuns la spital chiar înainte de începerea finalei și după ce i s-a făcut dializă își dorește să revină în cursă. Potrivit regulamentului o poate face, așa că cel mai probabil îl vom vedea la start în a doua zi de off-road.

Heinz Kinigadner, o legendă a sporturilor cu motor și unul dintre fondatorii fundației Wings for Life, a venit pentru prima dată la Red Bull Romaniacs, iar la final i-a transmis felicitări organizatorului Martin Freinademetz: ” Ați creat ceva unic și spectaculos aici, sunt fericit că în sfârșit am izbutit să venim să vedem totul live!

Prima din cele patru zile de off-road este programată astazi, miercuri 16 iulie, iar riderii vor parcurge traseul extrem din Munții Făgărași după ce se vor trezi la răsăritul soarelui. Piloții clasei Gold sunt primii care vor lua startul, aceștia având de parcurs 119 km începând cu ora 06:30. În urma rezultatelor de la Prolog, Paul Bolton va deschide traseul care este descris ca fiind unul de acomodare cu ritmul de cursă de la Red Bull Romaniacs.

După ce vor avea urcări și coborâri greu de parcurs chiar și cu piciorul, treceri prin râu și printr-o carieră riderii vor ajunge la finișul de langă satul Mohu. Cel mai rapid rider este estimat să termine prima zi de off-road în jur de ora 11:00.
Rezultate complete: http://www.redbullromaniacs.com/results/results-2014/