Campionatul National de motocros a ajuns pentru prima data la Lugoj

CNMLugoj2015-MS-11Weekendul trecut a avut loc o premiera in motocrosul romanesc, orasul Lugoj gazduind o etapa de campionat de motocros. Totusi Lugojul nu este strain de fenomenul motocrosist din Romania, aici avand baza unul din cele mai vechi cluburi de motocross din tara, este vorba de Motoextrem Lugoj, care a avut de aceasta data si pozitia de organizator.

Lugojul nu avea un traseu omologat desi se afla in prim planul motocrosului national in ultimii 10 ani prin rezultatele pilotului local Mihai Stoichescu. Fapt oarecum nedrept fata de multiplele titluri de campion national aduse acasa de Mihai, ani si ani la rand. Iata ca a venit totusi timpul sa alerge in fata propriilor fani gratie visului antrenorului sau Liviu Jigmond care a vrut sa imprime o importanta si mai mare orasului Lugoj in motocrosul romanesc.

Plecand de la “o scanteie aprinsa de prietenul Ionel Pascota” si sustinut intr-o masura importanta de autoritatea locala dar si de alti parteneri, iata ca a fost posibila realizarea acestui proiect sportiv local. Dupa cum ne-a declarant insasi Liviu, cel caruia i se datoreaza aceasta realizare, “aducerea la nivel de traseu omologat a unui deal cu ciulini cat omul de mari”, nu a fost o sarcina usoara. E adevarat ca traseul exista intr-o forma initiala care permitea doar antrenamentele extrem de solicitante tehnic ale pilotilor clubului, insa omologarea a presupus practic recontruirea lui asfel incat sa fie accesibil si pilotilor amatori sau de clasa mai mica. “Am facut plantoane, am turnat betoane la grila, am insirat banda si cate altele, pe langa stresul  inerent organizarii doar ca sa iasa totul bine asa cum am promis” declara Liviu dupa cursa adaugand si multumirea fata de implicarea federatiei.

CNMLugoj2015-GP-19

Etapa a avut aceeasi structura pe clase si a adus la start cei mai buni sportivi ai momentului: Mihai Stoichescu la MX1, Balasz Istvan la MX2, Tompa Robert si Alin Gradinaru la MX2 Juniori, Gagyi Peter la Veterani si Vlad Rosu la Amatori.

 

Clasa 50cc a readus in prim plan duelul Chiujdea-Pascota. Primul, venit din cunoscutul centru de talente Zarnesti, urma sa infrunte a patra generatie de motociclist din familia Pascota, chiar pe traseul sau de casa. In final s-a impus Ioan Chiujdea profitand si de o problema tehnica a lui Patrick care a facut sa piarda multe pozitii in masa a doua. Astfel podiumul a avut urmatoarea configuratie: 1. Ioan Chiujdea, 2.Maya Cojanu, ambii de la Jitsu Zarnesti, iar pe locul trei Patrick Pascota (Pascota Timisoara).

CNMLugoj2015-GA-26

Clasa rezervata motoarelor 65cc+85cc a adus un aspect inedit care bucura si in acelasi timp da de gandit. Pilotii mai mici, pe motoarele de 65cc au condus cursa in fata celor mai mari de la 85cc. Eross Koppany si Aida Cojanu si-au impartit victoriile iar podiumul a fost completat de Ordog Zoltan.

La Clasa 85cc au fost resimtite primele emotii ale unui incident. Bancila Stefania concurand in premiera pe  un CRF 150cc, a cazut la start resimtindu-se serios dar asta nu a oprit-o din cursa. Chiar a revenit pe final suficient de mult cat sa termine pe locul doi. Locul unu a fost ocupat de Stan Iasmina iar locul trei de Strejut Horia.

 

Cursele clasei mari au fost ca de obicei cele mai asteptate. De aceasta data insa, parca ceva special urma sa se intample. Se simtea nerabdarea oamenilor care stiau ca au un mare campion in oras dar multi dintre ei poate nu-l vazuse niciodata desi Mihai ii reprezentase ani la rand in curse in toata tara si nu numai. Era momentul in care “fiul lor”  urma sa faca spectacol pentru ei si sa le arate de ce este asa de iubit de fani la orice cursa participa.

CNMLugoj2015-MS-25

Desi se accidentase la cursa de omologare a traseului cu o saptamana mai inainte Mihai avea un singur gand, acela de a nu dezamagi pe cei ce venise sa-l vada. Nu avea sa ii fie usor, cu o glezna in dureri si un adversar in mare revenire de forma, Balasz Istvan care il invinsese la Zarnesti, Mihai era gata sa dea si sufletul doar sa castige acasa. Si a facut-o. Poate nu in maniera categorica in care si-a dorit insa a revenit dupa un start mai slab si a castigat mansele aducand la pachet si spectacolul care il caracterizeaza. Oponentii sai, desi la clase diferite, Balasz Istvan si Tompa Robert,  au tinut aproape de el insa nu au reusit sa-i fure victoria atata de mult dorita de pilotul lugojean.

Fericirea se citea pe fata sa in fiecare poza care o facea cu toti cei care ii solicitau o amintire. Era bucuria unui pilot cu o cariera ernorma in spate, incarcata de glorie in toata tara dar caruia ii lipsea din album o poza, cea de pe podiumul de acasa.

 

Felicitari sportivilor si mai ales organizatorilor care au reusit sa aduca la Lugoj spectacolul campionatului intrn de motocros. Speram ca aceasta locatie sa nu lipseasca din calendarul competitional al fiecarui an.

Credit Foto: Vali Vasiliu – pentru a vizualiza mai multe poze de la eveniment, apasati aici.