Mani Gyenes la Dakar 2016: lider la clasa Maraton si urca pe locul 13 la general

AUTO - DAKAR 2016 - PART 2A noua etapă din Dakar 2016 s-a desfășurat pe 12 ianuarie, în zona numită dunele de la Fiambala, iar riderii au concurat la temperaturi de 46 grade Celsius. Mani Gyenes s-a descurcat bine în proba ce amintește de adevăratul Dakar, iar cu patru etape înainte de finiș se află pe locul 19 la general și este liderul clasei Maraton.

Emanuel Gyenes #33 (Autonet Motorcycle Team): ”În etapa aceasta am mers de la Belen la Fiambala și chiar mi-a plăcut traseul, nu a fost nimic dificil. Am avut mult nisip și iarbă și porțiuni cu nisip foarte fin, a semănat pe alocuri cu a doua parte din etapa a opta, cea de luni. A fost de navigat, însă cel mai greu a fost de îndurat căldura. Nu am înțeles de ce au decis să ne oprim la km 178 al probei, adică la al doilea punct de control orar. A fost într-adevăr foarte cald, undeva în jur de 46 de grade. Am avut un ritm bun până au decis să ne oprească, însă nu am forțat pentru că la finalul etapei nu avem asistență tehnică. Pentru noi, motocicliștii, au fost programate două etape maraton și acum ne aflăm în a doua. Mai avem mâine, 13 ianuarie, de parcurs încă 561 de km până în La Rioja unde ne vom întâlni cu echipele de asitență. În speciala din această etapă a zecea vom avea cea mai mare porțiune de dune din acest an. Vom rămâne în zona Fiambala și vom rula pe dunele albe de aici. Este o zonă nisipoasă aflată chiar sub Cordiliera Anzilor, iar anul acesta va trebui să ne mulțumim cu atât pentru că nu am ajuns în deșertul Atacama.”

 

Dacă în prima săptămână a raliului s-a concurat inclusiv la temperaturi apropiate de 0 gradeCelsius și la altitudini de 4.600 de metri, iată că în a doua săptămână mult așteptata zonă cu nisip îi încearcă pe rideri cu temperaturi de peste 45 de grade C. Etapele 10 și 11 sunt ultimele în care se va naviga pentru că de pe 15 ianuarie se va reveni într-o zonă în care se va merge pe drumuri de țară.

AUTO - DAKAR 2016 - PART 2

La finalul celei de a doua etape maraton (nu s-a permis intervenția echipelor de asistență asupra motocicletelor) din ediția 2016 a Raliului Dakar, pilotul sătmărean Emanuel Gyenes urcă pe locul 13 în clasamentul general al raliului. În etapa a 10-a desfășurată ieri pe traseul Belen – La Rioja, Mani a avut al 17-lea timp. Astăzi se concurează în etapa La Rioja – San Juan, una cu mult fesh-fesh pe cei 431 de km de probă specială.

Emanuel Gyenes #33 (Autonet Motorcycle Team):” Am terminat și proba a 10-a din Dakar 2016 (s-a desfășurat în zona dunelor albe de la Fiambala, în Argentina). A fost o zi maraton pentru că ieri seară nu am avut asistență tehnică, dar din fericire nu am avut nicio problemă cu motocicleta. Ieri și astăzi (13 ianuarie) am avut două zile foarte grele, cu foarte mult nisip și acum bate foarte tare vântul și nu se poate sta fără ochelari. La începutul probei de astăzi a și plouat, am mers mai încet nu am avut un ritm foarte bun, dar după alimentare mi-am găsit ritmul și împreună cu alți patru piloți ne-am tot întrecut în ultimii 50 de km. Ne-am distrat foarte bine. Mă bucur că sunt aici, mai sunt trei zile de concurs și sper să ajungem la Rosario cu un rezultat cât se poate de bun.”

AUTO - DAKAR 2016 - PART 2

 

 

 

 

 

 

Emaneul Gyenes este la trei zile distanță de cel de al treilea său titlu în Dakar la clasa Maraton. Riderul Autonet Motorcycle Team a mai câștigat categoria, la care nu este permisă schimbarea motorului de-a lungul celor două săptămâni de raliu, în 2011 și 2015. Iar actualul loc 13 deținut în clasamentul general este cea mai bună performanță din istoria participărilor riderilor români în Dakar.

Urmareste declarația video a lui Mani Gyenes după etapa a 10 (cea de ieri) pe canalul de Youtube al FRM sau pe pagina de Facebook FRM.

 

Credit foto: DPPI; sursa: manigyenes.ro