Cronica CNIR MX Et.III – Zarnesti 03-05.06.2022

001 571A8587Etapa a III-a a Campionatului National de Motocros 2022 a avut loc la sfarstitul saptamanii trecut pe circuitul din Zarnesti, judetul Brasov. Clubul Jitsu Zârnești s-a mobilizat exemplar pentru o etapă frumoasă, una de care ne vom aduce aminte cu plăcere peste ani. Concursul s-a desfășurat între 3 și 5 iunie pe circuitul Breghina (Brebina), și în ciuda prognozelor meteo pesimiste s-a desfășurat în cele mai bune condiții posibile. Ploaia a venit până la urmă, dar a venit doar în noaptea dintre cele două zile de concurs și astfel contribuind la buna stare a circuitului.

Au concurat clasele:

- 04.06.2022 (1 zi): 50 Jun Mari+Mici, AMA MX1+MX2, VET 1+2

- 05.06.2022 1 zi): MX1, MX2, 125 JUN, FETE, 85, 65cc

571A5424Etapa a III-a națională de motocros a fost dedicată fostului mare antrenor Paul Mülner. Acesta ne-a părăsit cu doar o zi înainte de începerea etapei și astfel clubul Jitsu Zărnești a considerat potrivit să aducă un ultim omagiu celui care a fost Antrenorul Emerit Paul Mülner. Pe tot traseul au existat bannere cu inscripția: „În memoria antrenorului nostru Paul Mülner”, iar înainte de premiere a fost ținut un moment de reculegere. Mulțumim domnului Ministru Carol-Eduard Novak pentru aprobarea solicitării noastre de acordare a titlului de Antrenor Emerit cu doar câteva luni înainte de această tristă despărțire. O recunoaștere oficială a muncii de o viață depusă de antrenorul Paul Mülner. Acesta a contribuit substanțial nu doar la dezvoltarea motocrosului românesc ci și la internaționalizarea lui. Paul Mülner este antrenorul care înainte de căderea Zidului Berlinului a organizat Trofeul Carpați la Motocros, deschis sportivilor tuturor țarilor europene. Clubul Jitsu Zărnești continuă în zilele noastre această frumoasă tradiție, iar Ovidiu Spirchez (antrenorul clubului și organizatorul etapei), sau Tele, așa cum îl cunosc prietenii, are de ce să fie mândru.

571A6916Surpriza frumoasă a etapei a fost câștigarea concursului clasei 50cc Juniori Mari de către singura fată din grilă, Gavril Paula Elena, sportivă a clubului Jitsu Zărnești. Aceasta reușește să se impună în ultima manșă și astfel se câștigă concursul de la Zărnești și trece în fruntea clasamenului general după primele trei etape, având acum șase puncte în fața lui Ioviță Dean Victor (VN Motorsport Timișoara). Link articol Eurosport - PRINȚESA MOTO ARE DOAR 9 ANI.

Moldoveanul Ursu Gabriel domină clasa Juniorilor Mici și are după primele trei etape 47 de puncte avans în fața ocupantului locului doi, Marin Luca Matei (Moto Extrem Lugoj).

000001 C43A3006Clasa regină, clasa MX1 este în continuare în era George Căbăl, chiar dacă acesta a concurat jumătate din ultima manșă pe pană. Sportivul din Zărnești are acum 40 de puncte avans în fața lui Iosif Petru (Top Cross TCS Otopeni), singurului concurent care se anunță pe termen lung ca o amenințare la titlul de campion al clasei MX1.

001 571A8907Tompa Robert Krisztian (Steaua București), mărește avansul în clasamentul general față de Eross Koppany (Top Cross TCS Otopeni), după ce se impune în ambele manșe ale clasei MX2. Tompa este multiplu campion național și Maestru al Sportului, iar cu această ocazie i-a fost înmânat de către domnul Duță Cătălin (Presedintele Comisiei de Motocros), premiul pentru titlul de sportivului anului 2021 la ramura motocros. Acest premiu (o pereche de cizme Gaerne), nu a putut fi acordat așa cum eram obișnuiți, la Gala care marchează finalul sezonului competițional, din cauza restricțiilor pandemice.

0001 C43A1975La clasa Fete se impune Cojanu Aida Ioana după o etapă disputată, la finalul manșei a II-a existând un contact între aceasta și Ștefania Băncilă (ambele sportive ale clubului Top Cross TCS Otopeni). Ștefania cade și se vede nevoită să abandoneze cursa, fiind solicitată intervenția ambulanței. Îi urăm recuperare rapidă și integrală multiplei campioane naționale la clasa Fete, Ștefania Băncilă!

Zoltan Ordog merge fără greșeală, se impune în ambele manșe și recuperează astfel puternic în clasamentul general al clasei MX2 Jr după primele trei etape. Acesta mai are acum doar două puncte până la liderul clasamentului, moldoveanul NOVOIDARSCHII Nichita de la clubul Steaua București.

001 C43A1304La clasa 65cc, Dumitru Sami Alexandru (Top Cross TCS Otopeni), are acum maxim de puncte posibile după primele trei etape, 150. Acesta este urmat în clasamentul general de stelistul Marian Daniel și de coechipierul său Bălăban Tudor Andrei. Am salutat la această etapă primul podium al unui alt sportiv de la clubul Jitsu Zărnești, Stoichițiu Vlad Ștefan reușind să urce pe locul doi și să lase o foarte bună impresie. Acesta concurează de doar doi ani în Campionatul Național și încă din primul an a reușit un titlu de campion balcanic la clasa 50cc.

Venirea lui Szoke Eross Mark la clasa 85cc a animat o clasă care altfel părea în acest an total dominată de Chiujdea Ioan (Top Cross TCS Otopeni).  Mark se impune în prima manșă, dar nu mai reușește o cursă la fel de bună și în manșa a doua. Nicuță se impune și câștigă astfel etapa. Acesta are acum 17 puncte în clasamentul general în fața coechipierului său Ștefănescu Tudor.

001 571A8566Cojanu Ionuț Marius (Junevenes Tg. Mureș), are maxim de puncte după primele trei etape și se îndreaptă spre un nou titlu de campion național la clasa Veterani 1. Singurul rival pe traseu pentru acesta a fost liderul clasei Veterani 2, Gagyi Peter Zsolt (Master Bike Cluj), care la rândul lui se impune în ambele manșe de la Zărnești. Urăm pe această cale multă sănătate domnului Stoeanovici Mihăiță, un abonat al podiumurilor și titlurilor de la clasa Veterani 2. Acesta s-a accidentat chiar înainte de această etapă și astfel nu a putut fi prezent la start. Locul doi este ocupat de Popescu Gabriel Ciprian (Top Cross TCS Otopeni), iar pe trei urcă Enceanu Alexandru de la clubul Smart Brașov.

02 C43A2257La clasa Amatori MX1 avem o cursă fără emoții pentru liderul clasamentului, Galfi Csaba Zalan de la clubul Juvenes Tg. Mureș. La clasa Amatori MX2 am avut însă parte de suspans, acesta reflectându-se și în situația la vârf din clasamentul general provizoriu. George Popa de la clubul Jitsu Zărnești face o primă manșă fără greșeală, pentru ca în cea de a II-a să aibă un start mai slab. George face însă o frumoasă cursă de revenire și se impune și în manșa a doua, apropiindu-se astfel la doar nouă puncte de liderul clasamentului general Giurgiuveanu Lucian (Juvenes Tg. Mureș). Lupta la vârf va fi cu atât mai interesantă cu cât pe locul trei este acum Văcaru Robert Iulian, sportiv aflat acum la egalitate de puncte cu George Popa. 07 C43A3389Robert este legitimat la clubul Flacăra Moreni, club care va organiza etapa următoare din Campionatul Național de Motocros al României și astfel acesta va avea motivația necesară pentru a ataca inclusiv primul loc al clasei Amatori MX2. Etapa a IV-a se va desfășura la Moreni între 18 și 19 iunie 2021.

Rezultate CNIR MX ET III 50-AMAT-VET Zarnesti04-06-2022

Rezultate CNIR MX ET III 65-85-FETE-MX1-MX2-MX2J Zarnesti 05-06-2022