Emanuel Gyenes #29 si Marcel Butuza #80 la startul Raliului Dakar 2017

Photo Mani GyenesA 39-a editie a Raliului Dakar a debutat pe 2 ianuarie 2017 din Asuncion, capitala Paraguayului, avand la start doi sportivi romani la clasa moto (din totalul de 143 participanti moto), deja “veterani” ai acestei competitii:

#29 Emanuel Gyenes (Autonet Motorcycle Team, KTM), aflat la a 7-a participare, in poza cu Marc Coma – Director Sport Dakar;

#80 Marcel Butuza (Vectra Racing Team, KTM), aflat la a 6-a participare, in poza cu Marc Coma – Director Sport Dakar.

Anul acesta Raliul insumeaza peste 8800 km de parcurs, cu peste 4000 km din acestia reprezentand probe speciale cronometrate. Traseul a fost impartit in 12 etape ce se intind pe 13 zile si traverseaza trei tari din America de Sud: Paraguay (in premiera), Bolivia si Argentina, fiind o provocare majora pentru toti pilotii aflati la start.photo vectra

In comparatie cu alti ani, traseul va purta caravana sportivilor la altitudini de peste 3000 m in sase zile consecutive, acesta fiind cu siguranta unul dintre factorii de “triere” al sportivilor ce vor ajunge la finis. Mai mult, sportivii clasei Moto vor pilota chiar si la 4800 m altitudine! Va fi de urmarit si Ziua 6 – Sambata 7 Ianuarie 2017 – cand pilotii vor trece pe langa renumitul lac Titicaca, aflat la peste 3800 m altitudine.

In prima etapa dupa startul oficial traseul a trecut din Paraguay in Argentina, putand fi considerat unul de “incalzire” cu “numai” 454 km din care 39 km de proba speciala.

Photo credit Cristiano Barni#29 Emanuel Gyenes s-a clasat in prima zi pe locul 33 avand o intarziere fata de castigatorul zilei Juan Pedrero Garcia (SPA) de numai 2m 56s, in timp ce #80 Marcel Butuza a terminat si el cu succes prima zi, clasandu-se pe locul 91 cu o intarziere de 8m 39s. Iata ce a declarat “Mani” la sfarsitul zilei de ieri:

“”Am alunecat foarte tare pe această primă specială. Majoritatea celor din față au pus pneuri de motocros și au avut o aderență mult mai bună. Din păcate, noi avem doar penuri pentru deșert și în noroiul de aici este foarte dificil să rulezi cu ele. Dakar-ul este lung și îmi doresc să ajung cu bine la Buneos Aires, pe 14 ianuarie.La mulți ani și un an mult mai bun tuturor fanilor sportului cu motor.”

Etapa de astazi 3 ianuarie se va desfasura intre Resistencia (Argentina) si San Miguel de Tucuman (Argentina) insumand in total 803 km, din care 275 km proba speciala.Photo credit Cristiano Barni (1)

Reamintim ca #29 Emanuel Gyenes a reusit in trecut castigarea clasei Marathon (unde schimbarea motorului este interzisa pe toata durata Raliului) atat in 2011 cat si in 2015, in timp ce anul trecut a terminat pe locul secund al clasei si pe locul 14 in Clasamentul General, reprezentand cea mai buna clasare a unui roman la Raliul Dakar din istorie.

In 2012 a fost randul lui #80 Marcel Butuza sa se afle zile bune la conducerea clasei Marathon, in final clasandu-se  pe locul secund al clasei dupa olandezul Daniel Willemsen (de 10 ori Campion Mondial la Sidecarcross) si pe locul 44 in Clasamentul General.

Le tinem pumnii stransi sportivilor nostri si le uram succes pentru a ajunge cu bine la final, pe pozitii fruntase !!

Credit Photo: Cristiano Barni (c), Facebook Emanuel Gyenes – Mani, Facebook Vectra Racing Team

 

Cateva cifre interesante despre Raliul Dakar 2017:

                         - peste 4,4 milioane de oameni vor urmari cursa in persoana

                         - peste 1 miliard de oameni din 190 de tari vor urmari cursa la televizor

                         - peste 8800 km de parcurs (aproape distanta de la Paris la Los Angeles) 

                         - peste 1500 de jurnalisti acreditati