Etapa 2 de Campionat National la Motocros la Zarnesti – SUCCES

IMAG1980_BURST020_COVERCampionatul National Individual de Motocros si-a desfasurat a doua etapa, sambata 23 mai, la Zarnesti pe cunoscutul traseu Breghina. Vremea a fost favorabila competitiei, soarele si norii alternand in reprize.

Desi aceasta etapa era programata in judetul Bihor la Valea lui Mihai, organizatorii de acolo nefiind complet pregatiti, au preferat in saptamana premergatoare cursei, sa faca schimb in calendar cu etapa din toamna de la Zarnesti. Totusi organizatorul local, clubul sportiv Jitsu, nu a fost prins pe picior gresit si a oferit conditii de cursa foarte bune in raport cu timpul avut pentru pregatiri.

Prezenta din partea pilotilor a fost peste asteptari atat in ce priveste numarul cat si calitatea tehnica si fizica etalata. Cei peste 60 de piloti inscrisi au oferit dueluri frumoase care au incantat spectatorii prezenti iar accidentele au lipsit cu desavarsire.

Noul format de o zi al etapei, stabilit pentru 2015, nu pare sa afecteze negativ,  existand chiar semnale de imbunatatire a calitatii competitiei. Putem trece aici prezenta tot mai numeroasa a micilor concurenti la clasa 50cc pe seama carora punem speranta de un viitor mai bun al motocrosului romanesc.

IMAG1993

Cei 12 piloti de la cea mai mica dintre clase au oferit deliciul publicului. Incurajati de parinti, antrenori si spectatori, micii motociclisti fac primii pasi in motocros, unii dintrei ei fiind chiar la prima cursa oficiala din viata lor, asa cum cu emotie sustinea una dintre mamici.

Traseul lor, cu dificultate mai scazuta, a fost parcurs cu bine de toti concurentii. Doar mansa a doua a pus mai multe probleme datorita unor zone cu noroi prea mare pentru rotitele micilor motociclete.

In final, pe podium au urcat toti micutii insa primele trei locuri au fost ocupate de Chiujdea Ioan (KTM – Jitsu Zarnesti), Pascota Patrick (KTM – Pascota I. I. Timisoara) si Razvan Teodorescu (KTM – Dementor Racing Codlea).

copyright_Dan_STRAUTI (14) (Copy)

Cursa 65cc&85cc a fost animata de duelurile din start dintre concurenta locala Stan Iasmina (Husqvarna – CSM Bucuresti) si pilotul ungar Jakob Kristof (Huswvarna – Ungaria). Totusi pana la finalul manselor concurentul venit de peste granita si-a etalat viteza superioara si a reusit sa castige. In urma lor, pe podiumul clasei 85cc, a urcat Strejut Horia (KTM – Jitsu Zarnesti).

Clasa 65cc a fost dominata, am putea spune, de veteranii acestei clase: Popovici Mario (KTM – Sibiu Racing Team), Cojanu Aida (KTM – Vectra Zarnesti) si Marinescu Cristian (KTM – Vectra Zarnesti), aceasta fiind si ordinea podiumului final.

Duelurile aprinse, asa cum era de asteptat, au fost duse la clasele mari: sportivii amatori si veterani au concurat la un loc, ocupand 22 de locuri din grila. Ambele manse i-au revenit pilotului de la Moto Extrem Lugoj, Vlad Rosu (Honda) insa doar dupa cateva dueluri “corp la corp” cu veteranul Gagy Peter. Asa cum ne-a declarat, scopul sau este sa il invinga pe experimentatul muresean, niciun pilot de la Amatori neputand sa ii dea o replica consistenta.

Din cursa au lipsit pilotul local Lucian Giurgiuveanu si Tanase Laurentiu,  ambii accidentati intr-o cursa de cupa de motocros. Totusi au revenit in competitie piloti mai vechi dar si unii noi, semn ca pasiunea pentru adrenalina nu poate fi completa decat in grila de start.

copyright_Dan_STRAUTI (45) (Copy)

Podium Amatori:

1. Vlad Rosu – Honda – Motoextrem Lugoj

2. Marcel Visoiu – Kawasaki – Lido Campina

3. Bogdan Benga – Yamaha – Jitsu Zarnesti

 

Podium Veterani:

1. Gagyi Peter – Kawasaki – CSM Bucuresti

2. Fazakas Zoltan – Yamaha – Csiki Enduro & MX Harghitacopyright_Dan_STRAUTI (49) (Copy)

3. Borgetti Gianpierlo – Kawasaki – Moto Extrem Lugoj

 

 

 

Cursele profesionistilor MX1&MX2 au adus cele mai palpitante momente ale zilei. Toata lumea prezenta astepta cu nerabdare duelul classic Cabal-Stoichescu. Iar acestia nu au dezamagit. Desi veneau in conditii de pregatire tehnica si fizica total diferita, pe traseu aceasta nu s-a facut vizibila.

Mihai Stoichescu (Moto Extrem Lugoj) cu un motor Honda CRF450 model 2015 avea sa suporte un asalt constant venit din partea eroului local George Cabal, care a concurat pe o motocicleta de imprumut Kawasaki KXF250 2014.

Inca de la start lugojeanul a atacat primul si a reusit in ambele manse sa ia primul viraj.

In prima mansa duelul a captat toata asistenta; George Cabal a incercat pe toate partile sa depaseasca dar s-a lovit de o defensiva impecabila in viraje a lui Mihai plus puterea superioara pe urcari a Hondei 450cc. Atacurile successive au luat sfarsit abia cand George Cabal a facut o eroare masiva – pe o urcare a lovit cu putere un taluz si a fost aruncat din sa, resimtindu-se serios.

In masa a doua insa, Mihai nu a mai rezistat pana la final la atacurile pilotului local si a cedat prima pozitie a cursei spre bucuria publicului care l-a aclamat toata cursa pe eroul lor, aflat din pacate pe final de cariera.

Cursa a mai adus si ale momente interesante sustinute de Tompa Kristian, Balasz Istvan, Filip Andrei dar si ghinionistul Cojanu Ionut care a reusit probabil o premiera: pana in ambele manse de antrenamente  plus un rulment spart in mansa oficiala- toate la roata spate.

copyright_Dan_STRAUTI (37) (Copy)

Podiumul MX2

  1. George Cabal – Kawasaki – Vectra Zarnesti
  2. Andrei Filip – Suzuki – Jitsu Zarnesti
  3. Balasz Istvan – Yamaha – Steaua Bucuresti

copyright_Dan_STRAUTI (40) (Copy)

Podium MX1

1. Mihai Stoichescu – Honda – Moto Extrem Lugoj

2. Sebastian Strechioiu – KTM – Lido Campina

3. Ciprian Pana – Yamaha – Dementor Racing Codlea

 

Multumim sponsorilor care au fost alaturi de noi la aceasta etapa: YACCO – “Uleiul recordurilor mondiale” si DEMENTOR KTM.

Urmeaza etapa a 3-a, programata pe 25 iulie la Zarnesti, sub organizarea clubului sportiv Jitsu Zarnesti.

 

Va asteptam!

Credit Foto: Dan Strauti  & Bogdan Diaconu