Campionatul National al Romaniei de Motocros pe Echipe – Copsa Mica, 25-26.10.2014

DSC_8769Calendarul oficial al curselor de motocros a bifat in weekendul trecut, 25-26 octombrie, ultima cursa a anului desfasurata la Copsa Mica, sub organizarea clubului local No Limit Racing. Dupa o saptamana in care conditiile meteo au pus sub semnul intrebarii buna organizare a concursului, iata ca atat organizatorul cat si natura si-au strans toate fortele astfel incat cursele sa seu desfasoare  in cele mai bune conditii. Cei ce au ales sa nu participle din cauza noroiului au facut o alegere neinspirata, traseul oferind conditii foarte bune de concurs.

Fiind vorba de un concurs pe echipe, cei aproape 30 de piloti s-au alinitat la start in diferite manse, impartiti pe fiecare clasa cilindrica. Astfel orarul evenimentului a fost diferit fata de concursurile individuale si a programat curse oficiale atat in ziua de sambata cat si in cea de duminica, permitand astfel sportivilor unei echipe sa concureze la mai multe clase in speranta de a acumula cat mai multe puncte in clasamentul final.

Echipele de traditie din motocrosul romanesc cum ar fi Vectra Zarnesti, Steaua GTH, Moto-Extrem Lugoj, Jitsu Zarnesti, CSM Bucuresti, si-au adus cei mai buni piloti si au gandit planul de atac astfel incat sa acumuleze cat mai multe puncte. Dovada sta organizarea echipei Steaua GTH care a adus unul din pilotii cei mai cunoscuti in regiune, Mihai Cociu la MX1 si a reusit reactivarea lui Demeter Laszlo la Amatori, pilot care pana acum un an castiga cam toate cursele de amatori.

Sambata au avut loc cursele la categoriile 50cc, 85cc, Veterani si MX1.

Clasa 50cc a fost dominata de Aida Cojanu care are inca varsta ce ii permite sa concureze si la clasa mica, desi de un an alearga la clasa mai mare de 65cc. Competitorii sai Bartha Milan (Steaua GTH) si Cojanu Maya (Jitsu Zarnesti) nu au putut sa faca fata ritmului ridicat impus de Aida si s-au clasat  pe locurile doi respectiv trei, in clasamentul individual. De retinut insa, este faptul ca sora sa mai mica Maya si-a facut debutul in sportul in care tatal lor, Ionut Cojanu aduce an de an glorie clubului din Zarnesti. Iata o familie cu doi copii, fetite, in care doar mama a ramas sa se alinieze la grila de start.

Clasa 85cc a fost dominata de Andrei Poponut care in premiera a reprezentat la concursul pe echipe, Vectra Zarnesti. In urma sa, in clasamentul individual, s-au clasat Stan Iasmina (CSM Bucuresti) si Stanescu Razvan (Steaua GTH).

Cursele rezervate veteranilor, peste 40 de ani,  a fost castigate de Borghetti Gianpiero (Moto-Extrem Lugoj), un nume nou in motocrosul romanesc, dar care aduce calitate in competitia autohtona prin materialul de concurs si stilul de pilotaj. Italianul a adus puncte importante echipei sale invingand in ambele manse pe Nagy Daniel (Steaua GTH) si Silaghi Catalin (Jitsu Zarnesti).

Ultima clasa care a concurat in prima zi de concurs a fost cea a motoarelor mari, 450cc. Desi toti pasionatii vedeau o cursa lejera pentru Mihai Stoichescu (Moto-Extrem Lugoj), acesta a avut de infruntat prezenta usor neasteptata a lui Mihai Cociu (Steaua GTH) venit sa isi ajute vechiul prieten Nagy Daniel. In final pilotul roman a fost nevoit sa recunoasca superioritatea concurentului venit de peste Prut. Podiumul individual fost completat de Ionut Cojanu.

Ziua de duminica a programat cursele claselor de 65cc, Amatori si MX2.

Clasa 65cc a fost castigata de Aida Cojanu care a adus si in aceasta cursa maximul de puncte pentru echipa sa. Dupa ce invinsese si la 50cc, micuta concurenta din Zarnesti s-a dovedit cel mai prolific membru al echipei, fapt ce se va vedea in clasamentul final pe echipe. In urma sa au venit Horia Strejut (Jitsu Zarnesti) si Oliver Szasz (Steaua GTH).

Cursa amatorilor a fost, asa cum era de asteptat, dominata Vlad Rosu. Coechipierul lui Mihai Stoichescu, practic nu a avut competitor. De altfel, antrenorul sau Liviu Jigmond recunoaste ca Vlad este un pas peste nivelul de amatori si doreste inscrierea sa  de la anul in competitia profesionistilor. De retinut ca in mansa doi pilotul Steaua GTH, Demeter Laszlo, a facut pana si nu a reusit sa aduca puncte importante echiepei sale. Podiumul individual a fost urmatorul: 1. Vlad Rosu, 2. Stinghe Daniel (Vectra Zarnesti), 3. Nicolae Daniel (Jisu Zarnesti).

Ultima cursa a evenimentului dar si asezonului a fost cea a clasei MX2. Aici managementul de echipa a facut ca Mihai Stoichescu sa se alinieze iar la start, de aceasta data pe un motor de 250cc, si sa aduca 50 de puncte importante echipei din Lugoj. Asa cum era de asteptat a castigat lejer cursa neavand o competitie pe masura. In spatele sau s-au clasat  Gradinaru Alexandru (CSM Bucuresti) si Iosif Petru (Vectra Zarnesti).

La finalul zilei urma sa apara cel mai important clasament, acela al echipelor, si avea sa stabileasca cea mai buna echipa de motocros din tara. Deciziile de echipa dar si unele probleme tehnice aveau sa cantareasca major. Un amanunt deosebit de important pentru forma finala a clasamentului a fost decizia lui Mihai Cociu de a nu concura la cursa de MX2. Principiul sau de a nu concura pe o alta motocicleta decat a sa s-a dovedit unul foarte puternic. De asemenea abandonul lui Laszlo Demeter a dus la pierderea altor puncte importante pentru echipa Steaua GTH. Un alt detaliu important s-a dovedit a fi lipsa unor piloti la clasele mici pentru echipa Moto-Extrem Lugoj, care desi a avut trei piloti pe primul loc la Amatori, Veterani si Mx2 plus unul pe locul doi la MX1, nu a reusit sa ocupe un loc pe podiumul echipelor.

In final, numarul sportivilor inscrisi alaturi de munca in echipa, au contat mai mult decat valoarea individuala si au condus la “incoronarea” echipei Vectra Zarnesti drept “regina” Romaniei. Clasamentul final a fost urmatorul:

1. Vectra Zarnesti

2. Steaua GTH

3. Jitsu Zarnesti

4. Moto-Extrem Lugoj

5. CSM Bucuresti

Felicitari tuturor celor ce au reprezentat cluburile de mai sus, pentru vointa si daruirea lor dar si pentru ca, o data pe an, se pun in slujba echipei ce o reprezinta tot sezonul in competitia individuala. Mult succes in viitor!

Va asteptam pe toti: sportivi, organizatori si iubitori ai acestui sport,  sa fiti alaturi de noi si in sezonul 2015 si impreuna sa facem o competitie demna de devotamentul vostru.