Cronica Snow Ice Race – Baiut, Maramures 25-26.02.2023

C43A0584 005 (5)Primul eveniment sportiv din calendarul competitional FRM 2023 s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute in Maramures. Cupa Snow Ice Race a fost organiztă de clubul Hard Enduro Maramureș în localitatea Băiuț între 25 și 26 februarie 2023. Am apreciat sprijinul necondiționat al autorităților locale din județul Maramureș și dăruirea organizatorilor, care inclusiv au mutat peste noapte zăpada din pădure pe unele zone ale traseului.

C43A8545Au concurat clasele: MOTO, ATV<800, ATV>1000,QUAD, & SSV.

Gazda concursului a fost ca în fiecare an pensiunea Popas Pop din localitatea Strâmbu Băiuț. În ciuda unor eforturi deosebite depuse de organizatori și a unui număr mare de sportivi înscriși în avans, vremea nu a fost la înălțimea așteptărilor pentru această zonă. Inițial concursul fusese programat în ianuarie, Marius Ponde luând decizia amânării C43A8940concursului tocmai din cauza temperaturilor prea ridicate și lipsei zăpezii. Ziua de sâmbătă, 25 februarie, a fost una ploioasă, cu zăpadă în partea superioară a traseului. Nu au existat incidente serioase pe tot parcursul Cupei, singura supriză de sâmbătă fiind ieșirea în decor și abandonul prematur al campionului național de Endurocross Crăete Mădălin (clasa ATV PRO).

C43A7526Peste noapte temperaturile au scăzut și am avut parte de ninsori, astfel încât traseul de duminică a fost unui mai bun și mai ales fără ploaie. În ciuda tuturor neajunsurilor meteorologice, am avut parte de un concurs reușit, de o atmosferă faină și de pste 70 de sportivi la start.

Clasa Moto a fost dominată de piloții locali Chisner Ion Toader (locul 1) și Pop Marius Alexandru (locul 2), amândoi de la clubul Hard Enduro Maramureș. Singurul care a reușit să strice podiumul 01 IMG_5627integral maramureșan a fost pilotul de la clubul Black Ryders Sibiu: Buțiu Bogdan. Notăm aici cea mai strânsă luptă pentru primul loc, între cei doi piloți din frunte fiind o diferență de sub 4 secunde după cele patru urcări cronometrate.

C43A7691Clasa ATV-urilor de maxim 800cc a fost câștigată de Bălașa Andrei Nicolae de la clubul Master Bike Cluj. A fost urmat pe podium de Robert Kovari și Pop Radu Ioan, amândoi de la Hard Enduro Maramureș.

03 C43A0095Chiș Sergiu Răzvan (Lion Racing Team Sebiș), se impune la clasa ATV-urilor de peste 800cc, cu doar zece secunde în fața lui Cușma Haralambie Dan (Free Bike Team). Locul trei merge la Gavrilă Georgian Gabriel de la clubul MRM București.

01 C43A9501Clasa SSV-urilor a fost una aprig disputată. Avansul de 26 de secunde luat de echipajul fraților Uifelian în prima zi de concurs părea unul liniștitor. Iată însă că duminică echipajul format din Toth Attila și Bizo Vlad este mult mai rapid și recuperează 20 de 001 C43A9512secunde, insuficient însă pentru a învinge echipajul fraților Ioan și Neluțu. Locul trei merge tot la un echipaj al clubului Hard Enduro Maramureș: Papita Florin și Simonica Mircea.

Felicitări tuturor celor care au avut curajul să se aventureze într-o cursă atât de dură!