Start reusit de sezon – CNIR MX E1 Zarnesti

13106628_10153763556397762_2146758997_oInceputul sezonului si-a ales zi de sarbatoare: Sfantul Gheorghe a vegheat pentru buna organizare a concursului ce s-a desfasurat pe traditionalul traseu din Zarnesti, sambata 23 aprilie.

Organizatorul, clubul Jitsu Zarnesti prin reprezentantul sau Ovidiu Spirchez, a facut toate eforturile pentru a oferi conditii bune de concurs si a reusit, avand in vedere ca pe toata ziua cursei nu s-a inregistrat niciun eveniment neplacut. La aceasta a contribuit si ploaia din saptamana premergatoare, care a atenuat problema prafului.

Participarea celor 55 de sportivi inscrisi pe listele de concurs au adus o prezenta buna la grila de start, impartiti fiind in mai multe categorii. Intr-o atmosfera calma, lipsita de elementele de tensiune din cursele de anul trecut, toti participantii, sportivii si organizatorii s-au pregatit atent astfel incat sa ofere publicului prezent un spectacol deosebit.

Prima cursa a adus la start clasa Amatori+Veterani. Fiind cea mai numeroasa, cu 26 de sportivi la grila, a debutat cu un start intens care a creat o busculada in primul viraj. Rezultatul a fost unul pozitiv pentru ca niciun sportiv nu s-a accidentat, cursa castigand combativitate prin lupta de revenire a favoritilor Marcel Visoiu si Zoltan Fazekas. In aceste conditii prima mansa a fost caracterizata de incercarea de recuperare pozitie cu pozitie a lui Zoli si Marcel, fiecare dintre ei urmarind si reusind pana la urma sa castige cursa la clasa lui.

13072246_10153763556717762_1675256069_o

Mansa a doua produs din nou un start aglomerat insa fara cazaturi in primul viraj. Favoritii: Lucian Giurgiuveanu, Marcel Visoiu, Zoltan Fazekas, Mihai Stoeanovici au dominat si au reusit sa se impuna la final.

In acest an, in premiera, clasa Amatori+Veterani aduce o schimbare in stabilirea clasamentelor, impartind amatorii in clase cilindrice, 250cc si 450cc iar veteranii in clase de varsta: 40-47 de ani si peste 47 de ani.

In aceste conditii, podiumurile au fost urmatoarele:

Amatori 450:

1. Marcel Visoiu: Lido Campina

2. Alexandru Fota: CSM Bucuresti

3. Bogdan Diaconu: Lido Campina

Amatori 250:

1. Lucian Giurgiuveanu – Top Cross TCS Otopeni

2. Antal Szilard – Csiki Enduro Harghita

3. Alexandru Boran – Moto Extrem Lugoj

13078278_10153763554192762_170618635_o

Veterani 40-47 ani:

1. Zoltan Fazakas – Csiki Enduro Harghita

3. Ioan Malusel – Jitsu Zarnesti2. Giampiero Borghetti – Moto Extrem Lugoj

Veterani peste 48 ani:

1. Stoeanovici Mihaita – Smart Brasov

2. Enceanu Alexandru – Smart Brasov

3. Nagy Daniel – Steaua Bucuresti

Ziua de concurs a continuat cu intrecerea sportivilor concurand pe motociclete de 65cc si 85cc. Acest sezon este caracterizat de avansarea in clasa a multor sportivi, de aici si surpiza de a fi mai numeroasa decat de obicei. In aceste conditii cursele au avut mai multa vitalitate ceea ce a dus la cresterea competitivitatii intre piloti.

Castigatorii categoriilor au fost Strejut Horia la 85cc si Ordog Zoltan la 65cc. S-a mai evidentiat Aida Cojanu, sportiva care an de an se prezinta mai bine pregatita urmand exemplul tatalui sau Ionut Cojanu. De asemenea Ordog Zoltan se remarca la fiecare cursa prin stil si agresivitate, semn al seriozitatii cu care se pregateste dar si a exeprientei acumulate la cursele de supermoto la care participa de asemenea.

Podium 65cc:13063840_10153763554837762_149565862_o

1. Ordog Zoltan – Dementor Codlea

2. Marinescu Cristian – Vectra Zarnesti

3. Chiujdea Ioan – CSM Bucuresti

Podium 85cc:

1. Strejut Horia – Jitsu Zarnesti

2. Cojanu Aida – Top Cross Otopeni

3. Eross Koppany – Steaua Bucuresti

La clasa 50cc s-a inregistrat o noua supriza placuta, grila fiind populata de 8 piloti. Dupa ce in anii trecuti cu greu aceasta clasa isi facea loc in programul zilei din lipsa de participanti, iata ca din ce in ce mai multi parinti isi aduc copii sa practice acest sport ce le poate stimula si dezvolta abilitatile psihice si fizice.

Aceasta clasa a fost dominata de prezenta feminin a Mayei Cojanu, nimeni alta decat sora Aidei, sportiva de la clasa 85cc. Maia Cojanu profitand de traseul de casa a reusit sa se impuna printre baieti semn ca tatal lor Ionut, face foarte bine pe langa treaba de pilot si pe aceea de antrenor.

In urma Mayei au aratat abilitati foarte bune de pilotaj sportivii cu numarul de concurs 77 Bartha Milan si 777 Szasz Martin.

Incepand din acest an si aceasta clasa de concurs va fi impartita in functie de varsta participantilor astfel: 3-5 ani si 6-8 ani.

Podium 3-5 ani:13062809_10153763556152762_509684558_o

1. Cojanu Maya – Steaua Bucuresti

2. Szasz Martin – Steaua Bucuresti

3. Niculescu Darius – Moto Extrem Lugoj

Podium 6-8 ani:

1. Bartha Milan – Steaua Bucuresti

2. Suiaga Luca – Jitsu Zarnesti

3. Niculescu David – Taifun Racing Timisoara

In cele din urma etapa a fost completata de mansele celei mai asteptate categorii, pilotii experimentati de la MX1+MX2.

Aici prezenta celor 11 piloti de calitate anunta un spectacol pe masura: George Cabal, Mihai Stoichescu, Istvan Balasz, Ionut Cojanu, Andrei Filip, Iasmina Stan, erau numele cele mai rostite printre fani.

Insa de departe cel mai iubit pilot al zonei ramane George Cabal. Retras din activitatea competitionala in cea de business management, inca se prezinta la concursurile organizate la el acasa, aducand multa bucurie fanilor.

De altfel ambele manse parca i-au fost dedicate de sfantul al carui nume il poarta. George, el insusi un sfant al motocrosului romanesc, aduce la fiecare cursa harul bunului gust al motocrosului de calitate. Prezenta sa delicata atat ca trup dar si ca suflet, completata de o pregatire tehnica desavarsita anii trecuti in catedralele motocrosului european si chiar mondial, inca face pe multi fani si adversari sa i se “inchine” sincer. Romania a produs de-a lungul vremii multi piloti valorosi insa foarte putini de calitatea lui George. Intr-o societate in care valorile sunt uitate si intr-un peisaj motocrosist romanesc in care calitatea iese greu la suprafata, un om si pilot ca George Cabal va avea vesnic numele intiparit in scripturile motocrosului romanesc.13072208_10153763555372762_1687025664_o

LA MULTI ANI George pentru ziua numelui! Iti dorim mult success in viata si Casa de piatra pentru evenimentul din aceasta vara! Revenind la spiritul competitional al zilei, trebuie sa mentionam ca ambele manse ale profesionistilor au fost conduse in maniera categorica de George Cabal.

Asa cum el insasi declara – “Ma asteptam la o concurenta mai puternica din partea lui Isti si a lui Mihai dar am tras atat cat a fost nevoie ca sa ma desprind, iar apoi nu am vrut sa-mi asum nicun risc prin a forta pana la capat”. Declaratia lasa loc de putine comentarii pentru modul cum s-au desfasurat mansele.

Totusi merita laudata prestatia impecabila a plotului Istvan Balasz si ca, in prima mansa ambii piloti Moto Extrem Lugoj, Mihai Stoichescu si Vlad Rosu, au facut pana la roata spate, motiv pentru care au rulat mai mult de jumatate din mansa la viteza redusa. De asemenea, cei doi concureaza in acest sezon la clase diferite fata de sezoanele trecute: Mihai va concura pe motocicleta de 250cc iar Vlad Rosu, aflat la primul sezon ca profesionist, concureaza la MX1.

Nu putem inchide articolul de etapa fara sa scoatem in evidenta duelul a doi noi piloti trecuti la profesionisti: Iasmina Stan si Andrei Nimat. Acestia au oferit un duel palpitant presarat cu nenumarate depasiri dar cu mult fair play.

Totusi clasa MX2 Junior a fost castigata de Gradinaru Alexandru care a participat pe un KTM 125cc din cauza problemelor tehnice aparute la motocicleta lui de cursa. Felicitari tuturor pentru daruirea aratata pe traseu!

Podium MX1:13063937_10153763553957762_2102320968_o

1. George Cabal – Vectra Zarnesti

2. Cojanu Ionut – Steaua Bucuresti

3. Vlad Rosu – Moto Extrem Lugoj

Podium MX2:

1. Balasz Istvan – Steaua Bucuresti

2. Mihai Stoichescu – Moto Extrem Lugoj

3. Andrei Filip – Jitsu Zarnesti

Podium MX2 Junior:

1. Gradinaru Alexandru – CSM Bucuresti

2. Stan Iasmina – CSM Bucuresti

3. Nimat Andrei – Jitsu Zarnesti

Rezultatele complete le puteti gasi aici.

Asfel s-a incheiat prima etapa a Campionatului national de motocros, competitie ce cauta sa isi gaseasca ritmul si calitatea din alti ani si care iata reuseste de fiecare data sa treaca peste obstacolele de natura umana si materiala ce i se ivesc in cale. Prima etapa a demonstrat ca prin liniste si conditii de concurs decente acesta competitie va merge mai departe pentru aceia care isi doresc cu adevarat.

Multumim tuturor partenerilor, sponsorilor, participantilor si spectatorilor prezenti pentru ca au fost alaturi de noi si la inceputul acestui sezon competitional, in special prietenilor nostri de la Yacco Lub Romania!

Va asteptam la Lazarea (jud. Harghita, langa Gheorgheni) in data de 7 mai pentru etapa a doua a CNIR Motocros.

 

Articol scris si editat de: #19 Bogdan Diaconu